Moderna spanings- och pansarstridsvagnar

För några dagar sedan fick 1ᵉʳ Foreign Cavalry Regiment, baserat i Carpiagne, de två första pansarspanings- och stridsfordon, eller EBRC, även kallade Jaguar, för att ersätta sina lätta stridsvagnar AMX-10RC.

Om de franska arméerna, som är vana vid yttre operationer i Afrika och Mellanöstern, aldrig har förbisett denna typ av pansarfordon som kombinerar eldkraft och rörlighet med AMX-10RC och ERC-90, drog en stor majoritet av världens väpnade styrkor tillbaka dem från deras inventeringar av omstruktureringsfonder efter det kalla krigets slut.

På senare tid ledde kombinationen av hårdnande av asymmetriska insatser å ena sidan och återkomsten av hypotesen om högintensiv strid å andra sidan flera stora arméer att ompröva sina positioner och att återigen skaffa lätta stridsvagnar. pansarparker.

Utöver den franska jaguaren har många nya modeller utvecklats de senaste åren för att ansluta sig till världens stora arméer, som den kinesiska Type 15, den ryska Sprut-SD eller den amerikanska MFP. Vilka är prestationerna och sysselsättningsdoktrinerna för dessa material som krävs för att spela en allt större roll i framtida militära åtaganden?

Denna syntes presenterar egenskaperna hos huvudmodellerna av lätta tankar i bemanning eller under utveckling i världen, med den kinesiska Type 15, den franska EBRC Jaguar, den amerikanska MFP och den ryska 2S25 Sprut-SD.

Kina: Typ 15 lätt tank

Först presenterades offentligt i oktober 2019 med anledning av den imponerande militärparaden som firar 75-årsdagen av People's Liberation Army, den lätta stridsvagnen Typ 15 markerar, tillsammans med den tunga stridsvagnen Type 99/A, de kinesiska arméernas och industrins frigörelse från sovjetisk och sedan rysk modell.

Om de ryska markstyrkorna strängt taget inte använder lätta stridsvagnar som identifierats som sådana i deras inventarier (förutom de luftburna styrkorna), delegerar denna typ av uppdrag till infanteristridsfordon, eller till och med till stridsvagnar med tunga fordon, har kinesiska styrkor faktiskt att ingripa i vissa miljöer som är särskilt fientliga mot tunga pansarfordon, som Himalayas högland mot Indien, eller de subtropiska djunglerna mot Vietnam.

Typ 15 lätt tank utvecklades just för detta ändamål för att ersätta Type-62 (inte att förväxla med den sovjetiska T-62), en 20-tons lätt tank beväpnad med en 85 mm pistol tillverkad från 1962 till 1989 till mer än 1500 exemplar.

Har precis kommit in i tjänsten Typ 15 placerades mycket snabbt ut på Ladakh-platån för att visa dess effektivitet. Man måste tro att demonstrationen bar frukt, eftersom DRDO, den indiska rustningsbyrån, meddelade kort efter utvecklingen av en nationell lätt stridsvagn, Zarowar, exakt för samma typ av uppdrag på samma biografer som Type 15.

Typ15 e1607949688833 Spanings lätta och pansarstridsvagnar | Konstruktion av pansarfordon | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden
Typ 15 sattes ut 2019 på Himalayas platåer längs gränslinjen mot Indien

9 meter lång, 3.3 meter bred och 2,5 meter hög, Type 15, även kallad VT-5 lätta tank för export, är en 35-tons tank med reaktiv rustning, som på sin tid kunde ha klassificerat den i kategorin medium tankar, sedan nära i sina dimensioner som i sin massa till AMX-30 eller T-62. Den är också beväpnad med en 105 mm högtryckspistol, som den franska stridsvagnen. Däremot stannar jämförelserna med dessa 60-talsstridsvagnar.

I själva verket är Type-15 ett perfekt modernt pansarfordon som har alla de tekniska landvinningarna för tillfället, med kompositpansar och reaktiva pansarplattor, perfekt moderna vetronik- och kommunikationssystem, stabiliserad siktning och ett automatiskt lastningssystem som tillåter en besättning på tre.

Dessutom kunde rustningen få ett hårt dödande skyddssystem utöver dessa aktiva skydd (störningar, rök och lockbeten). Framför allt drivs den av en mycket kraftfull 8V132-motor som utvecklar 1000 hk, vilket ger den ett extraordinärt effekt-till-viktförhållande på 28 hk per ton, och därför anmärkningsvärd rörlighet, även på instabil mark.

VT-5 lätta tankar är exportbeteckningen för den kinesiska typ 15
Typ 15 erbjuds för export under destinationen VT-5 till ett mycket attraktivt pris på cirka 3 miljoner dollar per enhet

Den kinesiska tanken designades inte bara för att öka eldkraften hos kinesiska enheter i svår terräng, utan också för att vara det lufttransportabla Y-20 flygplan. Om PLA inte har kommunicerat, som vanligt, personalmål för denna tank, är det troligt att den kommer att produceras mellan 800 och 1000 exemplar för att ersätta Type 62, med hänsyn tagen till sammandragningen av formatet för APL efter reformerna under de senaste två decennierna.

Den erbjuds också för export under namnet VT-5, och har redan köpts upp av Bangladesh upp till 44 exemplar. Genom sitt format, dess effektivitet och dess uppskattade kostnad på 3 miljoner dollar per enhet, kommer den sannolikt att bli ombedd under de kommande åren att utrusta andra väpnade styrkor, särskilt i Afrika, Asien och Sydamerika. Men som ofta är fallet med kinesisk utrustning är det tillrådligt att vänta på att tanken ska bevisa sig i fält innan man drar slutsatser om dess effektiva effektivitet.

Frankrike: EBRC Jaguar

Arvtagare till en lång rad franska lätta tankar med hjul och efterträdare till ERC-90 Sagaie och AMX-10RC, EBRC Jaguar är en original lätt tank på mer än ett sätt. Å ena sidan är det det enda pansarfordonet med hjul i denna panel med italienska Centauro II, monterad på samma 6×6-chassi som Griffon Multi-Role Armored Vehicle, med vilken den delar en stor del av DNA:t inom Arméns SCORPION-program, som syftar till att modernisera mittsegmentet av sina stridsfordon.

Det är också en av de lättaste, med en stridsmassa på 25 ton, som bara ger efter för den ryska spiren, vilket också är ett specialfall. Slutligen är det den som bär den lättaste huvudbeväpningen, med en enda 40 mm CTA-kanon som stöds av 2 MMP pansarvärnsmissiler i tornet och en kupol beväpnad med ett 7,62 mm maskingevär. Men det som inledningsvis kan framstå som svagheter kan mycket väl visa sig vara betydande tillgångar ur operativ synvinkel.

Faktum är att 6×6-konfigurationen, associerad med en 490 hk motor, en mycket mångsidig elektropneumatisk fjädring och en axelmassa på åtta ton, erbjuder det pansarfordonet exceptionell rörlighet, även i den svåraste terrängen.

EBRC Jaguar e1652367121220 Lätta stridsvagnar och pansarspaning | Konstruktion av pansarfordon | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden
Jaguar-besättningen består av 3 medlemmar, 2 i torn (befälhavare och skytt) och en i skrovet (förare)

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Lätta och bepansrade spaningsstridsvagnar | Konstruktion av pansarfordon | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna