Rheinmetall planerar sin strategi för att få bort det fransk-tyska tankprogrammet MGCS

Som FCASs nya generations stridsflygplansprogram som sammanför Paris, Berlin och Madrid, Main Ground Combat System eller MGCS-programmet, som syftar till att designa ersättaren för de franska Leclerc och tyska stridsvagnarna Leopard 2, är idag föremål för många frågor och farhågor. Om FCAS framför allt hotas av motståndet mellan Dassault Aviation och Airbus DSMGCS å sin sida attackeras av tyska Rheinmetall, en sista minuten-gäst i detta program som ursprungligen skulle utvecklas av KNDS-gruppen, resultatet av sammanslagningen mellan franska Nexter, upphovsmannen till Leclerc, och Tyska gruppen Krauss Maffei Wegman, far till Leopard och Leopard 2. För Rheinmetall, den ledande tyska försvarsgruppen, som framför allt deltog i designen av Leoaprd 2 genom att bland annat leverera sin kanon, var det faktiskt inte tal om att den nya tyska stridsvagnen skulle byggas utan den. Sedan dess har svårigheter ackumulerats, med Rheinmetall, som åtnjuter kraftfullt politiskt stöd i förbundsdagen, som kämpar för positioner, särskilt till nackdel för franska Nexter, även om programmet måste respektera strikt industriell paritet mellan Frankrike och Tyskland.

Faktum är att Rhengruppen under flera månader tycks implementera en strategi som inte syftar till att införa sig själv inom MGCS-programmet, utan att spåra ur det. Och vapnet som Rheinmetall valt för detta är inget annat än en annan stridsstridsvagn, utvecklad internt, KF-51 Panther. Presenteras på Eurosatory 2022, den Panther är en perfekt modern 59-tons tank, beväpnad med den nya 130 mm Rh-52 L/130 kanonen som just föreslagits av Rheinmetall för att beväpna MGCS mot Nexters 140 mm ASCALON, med en MB 873 Ka-501 V12 turbodieselmotor med vätskekylning på 1500 hk , senaste generationens kompositrustning samt ett APS ADS-system utvecklat av samma Rheinmetall. Utsedd som en prototyp, inte en demonstrator, KF-51 Panther är enligt sin designer redo att producera och kan i själva verket utgöra ett alternativ till ankomsten av K-2 Black Panther Sydkoreanska i Europa, den senare hade just fått en historisk beställning på 500 exemplar från Polen för några veckor sedan.

ASCALONf Nexter Tyskland | Försvarsanalys | Arméns budgetar och försvarsinsats
Rheinmetalls Rh-130 vs. Nexters Ascalon för att aktivera MGCS

Utöver själva tanken utvecklar Rheinmetall en strategi helt i linje med den geopolitiska verkligheten, och insisterar på det faktum att Panther är redo att producera, var MGCS kommer i bästa fall inte att finnas inom tio år. Bundeswehr vill dock, liksom de allra flesta europeiska arméer, nu utöka sin flotta av stridsvagnar och pansarfordon för att svara på den strategiska utvecklingen i Europa, och i synnerhet på det ryska hotet. Dessutom, bortom MGCS, är de andra fransk-tyska programmen som initierades av Angela Merkel och Emmanuel Macron 2017 mer än hotade, med en FCAS stoppad mot bakgrund av industriell oenighet, en MAWS (maritim patrull) stoppad av förvärvet av P8A Poseidon av Berlin, ett CIFS (Artilleri) avstängt i 2 år, och övergivandet av tyskt deltagande i Tiger III-programmet (stridshelikopter). Till sist, Berlin verkar fast beslutet att under de kommande åren bli den främsta europeiska konventionella väpnade styrkan, vilket endast kan göras genom att avsevärt öka flottan av tunga stridsvagnar i tjänst, bortom 380 Leopard 2 i parken.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Allemagne | Analyses Défense | Budgets des armées et effort de Défense

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

3 Kommentarer

  1. […] Rheinmetalls andra offensiv kom genom rösten från dess VD, Armin Papperger, när den senare positionerade sig, utan att säga det direkt, som ett ekonomiskt, effektivt och omedelbart tillgängligt alternativ till MGCS-programmet. Enligt honom kommer den europeiska marknaden för stridsstridsvagnar under de kommande åren att kräva ett stort antal stridsvagnar för att ersätta pansarfordon som ärvts från det kalla kriget, och MGCS kommer inte att kunna möta dessa behov inom den tid som krävs ram, vilket lämnar kritiskt utrymme för alternativa erbjudanden, som K2 Black Panther Sydkoreanska redan vald av Polen, som är ingen mindre än den största marknaden för denna typ av rustningar på den gamla kontinenten med en styrka som kommer att nå 1500 2035 tunga stridsvagnar år XNUMX. Att döma av reaktionerna från specialpressen över Rhen och i hela Europa , meddelandet har synligt burit, och Panther framstår mer och mer som den utpekade efterträdaren till Leopard 2 i KMW, delegerar MGCS till en mycket möjlig senare och åtminstone sekundär roll. Hotet har uppenbarligen inte undgått KNDS som på ett mer diskret och begränsat sätt än sin konkurrent publicerade denna vecka en video som visar sin EMBT, med ett tydligt mål, att inte lämna media och politiskt utrymme i händerna på från Rheinmetall. […]

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna