SCAF eller inte, Super-Rafale Neuron-paret som Dassault föreslagit borde utvecklas

Som brukligt i början av sommaren har vapenmässorna mångdubblats de senaste veckorna, med Eurosatory i Frankrike dedikerat till landvapen i mitten av juni, ILA-flygmässan i Berlin en vecka senare och den här veckan British Airshow i Farnborough. Vad som är mindre så är Frankrikes, dess myndigheters och dess flygindustris extraordinära diskretion under dessa utställningar, i synnerhet när det gäller ett program som ändå är stort och betydande, Framtidens luftstridssystem eller SCAF. Faktum är att, sedan början av året, programmet som sammanför Tyskland, Frankrike och Spanien ligger på is, mot en bakgrund av oenighet mellan Dassault Aviation och Airbus D&S om den industriella delingen kring utformningen av Next Generation Fighter eller NGF, programmets huvudpelare, och den enda som hittills återstår under fransk pilotering. Under flera veckor föreslog Dassault Aviation, genom rösten från sin vd Eric Trappier, men också hela Team Rafale, att de franska tillverkarna hade en "plan B" i händelse av misslyckande i förhandlingarna. På senare tid visade det sig att detta alternativ skulle baseras på ett aldrig tidigare skådat och mycket lovande par, som kombinerar en Rafale omgjord och omgjord Super-Rafale, och en smygstridsdrönare från NEUROn-programmet.

För Team Rafale skulle detta tillvägagångssätt utgöra ett ekonomiskt hållbart alternativ till SCAF för Frankrike och effektivt ur en operativ synvinkel. Det nya stridsflygplanet skulle verkligen göra det möjligt att utöka de operativa kapaciteterna men framför allt Rafales evolutionära potential för att möta kraven för luftstrider under de kommande åren och decennierna, i bilden av framgången med Burst på bio. drift och på exportscenen. Den smygande stridsdrönaren skulle under tiden förse den nya enheten med omfattande utökade övervaknings-, undertrycknings- och detektionsmöjligheter, inklusive i mycket omtvistade miljöer, särskilt eftersom den förmodligen kommer att kunna, som Rafale och Super-Rafale, förlita sig på Remote Luftburna drönare av bärartyp för att utöka sin kapacitet. I grunden skulle därför ett sådant tillvägagångssätt effektivt kunna ersätta FCAS till 2040, med tanke på den vision vi har idag om hur luftkrigföring kommer att se ut vid det datumet och därefter.

SCAF-programmet är nu pausat i avvaktan på politisk skiljedom från Paris och Berlin

Det är dock lämpligt att ifrågasätta relevansen av att utveckla ett sådant program, även om SCAF-programmet skulle fortsätta, och en godtagbar överenskommelse skulle hittas mellan franska och tyska tillverkare. Det råder nu föga tvivel om att NGF:s igångsättning från SCAF i en operativ och obegränsad version troligen inte kommer att ske före 2050. Men trots sin extraordinära utvecklingskapacitet kommer den nuvarande vindbyen att kämpa för att etablera sig på himlen på ett säkert sätt efter en deadline som kan placeras mellan 2035 och 2040. Den period som kommer kommer faktiskt inte att ha något att göra med de senaste 30 åren när det gäller tekniskt tempo. Driven av kinesisk-kinesisk konkurrens är det mer än troligt att en ny teknisk kapprustning kommer att fortsätta under flera decennier, i ett tekniskt tempo som kommer att vara mycket mer likt 50- och 60-talen än 90- och 2000-talen. Redan idag utvecklar Kina officiellt 3 smygstridsprogram, J-20 tunga stridsflygplanet, J-35 bärarbaserade medeljaktflygplan och det strategiska bombplanet H-20, som bör läggas till, även om detta inte är officiellt erkänt av Peking , ett fjärde smygande JH-XX-jaktbombplansprogram avsett att ersätta JH-7 i slutet av årtiondet.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT