Ett svenskt medlemskap i Nato öppnar stora möjligheter för samarbete med Frankrike inom stridsflyg

Svensk neutralitet, som härrörde från en internationell position från 1814, var en av pelarna i landets internationella politik under 19- och 20-talet, vilket gjorde att Stockholm kunde bevara freden på sitt territorium i mer än 200 år. Men landet försummade aldrig, under dessa år, sitt eget försvar och sin strategiska autonomi. Sålunda åtog sig svenska flygbolag, som ASJA och Saab, från början av 30-talet att utveckla nationella stridsflygplan, såsom biplanet Svenska Aero Jaktfalken som gjorde sin första flygning 1929, eller dykbombplanet Saab 17, den första alla. -metallflygplan konstruerade i landet, och som gjorde sin första flygning 1940. I slutet av andra världskriget åtog sig Stockholm att öka sina insatser på detta område, med konstruktionen av stridsflygplan erkända för sin effektivitet, som t.ex. Saab 19 Tunnan, det första jaktplanet utrustat med en turbojet vars första flygning ägde rum 1948 och som byggdes i 661 exemplar, inklusive 30 för det österrikiska flygvapnet, ett annat alliansfritt land, sedan Saab 32 Lansen, en tvåsitsig långdistansjaktbombplan vars prototyp togs i luften 1952 och som tillverkades i 450 exemplar för Flygvapnet, det svenska flygvapnet.

Saab 19/29 Tunnan var Saabs första efterkrigsflygplan. Den gjorde sin första flygning 1948 med en turbojet av brittiskt ursprung.

Svenskt militärt flygbyggande fick dock verkligt internationellt erkännande 1960 i och med att J35 Draken togs i bruk, ett multifunktionellt enmotorigt deltavingejaktplan med förmåga att nå Mach 2, och producerade 651 exemplar mellan 1955 och 1974, inklusive 24 för det österrikiska flygvapnet, 51 för det danska flygvapnet och 50 för det finska flygvapnet, varav det sista togs ur tjänst 2009. 1967 tillverkade Saab ytterligare ett mycket framgångsrikt flygplan, Saab 37 Viggen, en multifunktionell enmotorig högpresterande deltavinge- och canardplan, som tillverkades 1970 till 1990 i 321 exemplar för det svenska flygvapnet, men som drabbades av konkurrens från F-16 och F-18 på den internationella scenen, trots enastående prestanda. Sedan 1988 har Saab äntligen producerat en sista högkvalitativ enhet, JAS 39 Gripen, som togs i bruk 1996 och som särskilt valdes av Ungern (14 flygplan på uthyrning), Sydafrika (16 flygplan inklusive 9 tvåsitsiga), Tjeckien (14 flygplan på uthyrning) och Thailand (12 flygplan varav 4 två- sittplatser). 2013 vann Saab också ett kontrakt för 36 JAS 39 Next Generation Gripen E/F i Brasilien, som landet nyligen meddelade nästa beställning för en andra grupp enheter byggt på plats.

J-35 Draken visade svensk expertis i att designa högpresterande stridsflygplan.

Faktum är att Sverige idag är ett av de sällsynta västländer som visat sin förmåga att långsiktigt designa och implementera stridsflygplan på ett autonomt sätt, även om svenska stridsflygplan alltid har integrerat västerländsk teknologi. Stockholm avsåg att fortsätta sitt arbete på detta område med programmet Flysystem 2020 som syftar till att utveckla efterföljaren till Gripen E/F till 2035. För att göra detta, de svenska myndigheterna har närmat sig det brittiska FCAS-programmet 2021, men på ett begränsat sätt och bara för att samutveckla vissa vanliga teknologier, utan att gå med i själva Tempest-programmet. Stockholm önskade fortfarande, vid denna tidpunkt, behålla en neutral hållning och därför ha en utökad strategisk autonomi. Sveriges och Finlands ansökan om medlemskap i Atlantförbundet, efter den ryska aggressionen mot Ukraina i februari 2022, blandar om korten på detta område, både för Stockholm och för Flygvapnet och tillverkaren Saab, med nya driftskompatibilitetsbegränsningar men också nya möjligheter till samarbete, särskilt med en av dess främsta konkurrenter. långt på den internationella scenen, Frankrike.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT