Den amerikanska kongressen blockerar försäljning av nya F-16 till Turkiet

För tio månader sedan, i oktober 10, meddelade de turkiska myndigheterna att de hade skickat en exportförfrågan till Foreign Miltiry Sales angående 40 nya F-16 stridsplan till Block 70 Viper-standarden, samt 80 kit för att få 80 av dess F-16 Block 52 till denna standard, den mest avancerade för närvarande tillgänglig för Lockheed-flygplanet. Huruvida Biden-administrationen hade visat sig redo att stödja en sådan begäran i hopp om att återuppta normaliserade förbindelser med Ankara, den amerikanska kongressen, som har sista ordet i ämnet, var mer än tveksam. För amerikanska senatorer och företrädare tillät de internationella ställningstaganden som president RT Erdogan intog, vare sig det var i Mellanöstern i Syrien och Irak, i Egeiska havet mot Grekland och Cypern, eller ens i hans tvetydiga förbindelser med Ryssland och Iran, inte säker leverans av dessa nya vapen till Ankara, med vetskapen om att de mycket väl kan vända sig mot USA eller några av dess allierade. Dessutom var många amerikanska parlamentariker inte redo att glömma Turkiets beställning av ryska S-400.

Situationen förblev relativt frusen i flera månader, tills starten av den ryska invasionen av Ukraina utlöste händelser, vilket ledde till att de turkiska myndigheterna stödde de ukrainska försvararna genom att leverera till dem, i synnerhet den nu berömda (men mindre och mindre effektiva) MALE TB2 BAyraktar drönade, samt stänger Svarta havets sund, vilket effektivt blockerar flera stora ryska flottenheter, inklusive Slava-klasskryssarna Marshal Ustinov och Varyag, i Medelhavet snarare än utanför Ukrainas kust. Framför allt var Sveriges och Finlands ansökan om att gå med i Atlantalliansen ett tillfälle för den turkiske presidenten att inta en styrkeposition i sina förhandlingar med USA och mer allmänt med de övriga medlemmarna i alliansen, av vilka många hade betydande sanktioner. på plats när det gäller export av försvarsteknik till Turkiet de senaste åren.

Turkiets leverans av TB2-drönare till Ukraina gjorde det möjligt för ukrainska styrkor att stå emot de första ryska offensiverna, särskilt mot Kiev, samtidigt som hjälpa till att återställa Turkiets image med västerländska ledare.

Officiellt fanns det ingen förhandling mellan USA och Turkiet för att häva Ankaras veto när det gäller dessa två medlemskap. Men i den slutliga omröstningen om armébudgeten för 2023 tog amerikanska parlamentariker många reservationer för att rama in en eventuell försäljning av ny försvarsteknik till Turkiet, men också till Saudiarabien och Egypten. Dessa tre länder är verkligen föremål för ett ändringsförslag som lagts fram av den demokratiske representanten för Massachusetts James McGovern, som också är ordförande för representanthusets försvarskommitté, som strikt reglerar exporten av amerikansk försvarsteknik till länder som deltar eller har deltagit. folkmord eller i strid med internationell humanitär rätt. Dessutom antog två demokratiska representanter, Frank Pallone från New Jersey, och Chris Pappas från New Hampshire, ett ändringsförslag som tvingar den amerikanska ledningen att vidta konkreta åtgärder för att "förhindra att F-16:orna som säljs till Turkiet inte används för att kränka Grekiskt luftrum i Egeiska havet". Man kan naturligtvis se effekterna avett besök av Greklands premiärminister i Capitolium bara två månader sedan.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT