Varför den ryska ubåten Belgorod och kärnkraftstorpeden 2M39 Poseidon inte förändrar någonting?

Med anledning av kampanjen för det ryska presidentvalet 2018 orsakade den avgående presidenten Vladimir Putin en viss stupor i väst. genom att offentligt presentera vissa "revolutionära" militära program, tänkt att ge en avgörande fördel för de ryska arméerna för det kommande decenniet. Bland dessa program kommer RS-28 SARMAT ICBM-missilerna och Avangard hypersoniska glidflygplan att tas i bruk i år, medan Kinzhal luftburna hypersoniska missil redan har utrustat några Mig-31K modifierade sedan 2019. Den kärnkraftsdrivna kryssningsmissilen Burevestnik har fler eller mindre fallit i glömska. När det gäller den dronade 2M39 Kanyon kärnkraftsdrivna tunga torpeden, även kallad Poseidon eller Status-6, bör den snart ingå i aktiv tjänst, medan ubåten Belgorod, som ska driva den, precis har levererats till den ryska flottan.

24 meter lång och 2 meter i diameter, Kanyon-torpeden är i själva verket en autonom drönare som drivs av en miniatyriserad kärnreaktor, vilket gör att den kan nå mycket höga hastigheter på runt 100 knop, och utrustad med en autonomi större än 6000 1000 km, tillräckligt för att korsa Atlanten från sida till sida, på upp till 100 XNUMX meters djup. Dessutom bär Kanyon en nukleär nyttolast på XNUMX kiloton motsvarande den som implementeras av de individuella atmosfäriska återinträdessystemen MIRV, med en kapacitet för strategisk förstörelse. Scenariot för användningen av detta vapen är baserat på en förutplacering av den modifierade kärnmissilubåten Belgorod eller av Khabarovsk modifierad för detta ändamål, vilket gör att torpeden kan träffa motståndarens hamn eller kustinstallationer, som Norfolks militärhamn. På grund av dess struktur skulle en sådan exponering orsaka mycket betydande skador på den dockade flottan, förstörelse av militär infrastruktur och kustmål och förorening av ett stort kustområde som kräver en definitiv evakuering av detta utrymme.

Den ryska Status-6 Poseidon autonoma oceangående kärnkraftstorpeden drivs av en miniatyriserad kärnreaktor

För att transportera Kanyon modifierade den ryska marinen specialubåten Belgorod kryssningsmissil. Bygget av fartyget påbörjades 1992, innan det övergavs några år senare i brist på medel. 2012 återstartade den ryska marinstaben konstruktionen av ubåten, på modifierade planer gentemot fartygen i projektet 949AM Antey (Oscar 2 i Nato-beteckningen), för att få dess längd från 154 till 184 meter, och dess undervattensdeplacement på 20.000 30.000 ton till 6 XNUMX ton, vilket gör den till den största ubåten i tjänst i världen efter att den sista ryska tyfonen sattes i reserv. Således kommer det nya fartyget att kunna implementera upp till XNUMX Kanyon-torpeder, samtidigt som det drar nytta av den förstärkta diskretionen hos Antey, mycket högre än hos äldre ryska ubåtar. Enligt rysk kommunikation, som ofta upprepas i väst, borde Belgorod/Kanyon-parets ankomst djupt rubba den strategiska balansen i Atlanten och utgöra ett direkt hot mot amerikanska hamnar, särskilt eftersom dess hastighet, dess djup och räckvidd. , Kanyon skulle vara omöjligt att fånga upp. Vi har där alla kännetecken för vad tyskarna gillade att designa under termen Wunderwaffen, eller mirakelvapen. Men verkligheten är en helt annan...


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT