Turkiet lanserar en tävling om motorn till nästa generations TF-X stridsflygplan

På Paris Air Show 2019, den modell som Turkiet presenterar för TF-X-programmet som syftade till att utveckla ett nytt medelstort stridsflygplan med egenskaper nära den 5:e generationen, hade väckt sensation, särskilt eftersom det då verkade mycket mer genomfört än det som presenterades med stor fanfar av Frankrike, Tyskland och Spanien angående FCAS-programmet. Men mellan konsekvenserna av Covid-krisen, och framför allt västerländska sanktioner mot Ankara efter turkiska interventioner i Syrien och Libyen, dess provokationer i östra Medelhavet och framför allt förvärvet av ett S-400-batteri från Ryssland, tillfogade ett hårt slag mot landets försvarsindustriella ambitioner och dess president RT Erdogan. Det senare har faktiskt gjort återupplivandet av den turkiska försvarsindustrin till en politisk markör för dess agerande. Flera större program var alltså svårt handikappade, särskilt på grund av europeiska och amerikanska företags vägran att leverera motoriseringssystem, oavsett om det är för fregatter och korvetter i MILREM-programmet, T-129 och T-629 helikoptrarna, stridsvagnen Altay såväl som flaggskeppsprogrammet för denna ansträngning, TF-X.

Till en början skulle prototyperna av det nya jaktplanet utrustas med F-110 turbojetmotorer från amerikanska General Electric, identiska med den som driver F-16 Block 50 som utrustar det turkiska flygvapnet och som har tillverkats lokalt på licens för 30 år av TUSAS-företaget. För framdrivning av serieflygplan övervägdes också F-110, men Ankara närmade sig även brittiska Rolls-Royce 2015 för lokal produktion med tekniköverföring av en turbojetmotor härledd från Eurojet EJ-200 -A1 som utrustar Eurofighter Typhoon . Men 2017, långt före de västerländska sanktionerna, övergavs förhandlingarna mellan den brittiska motortillverkaren och Turkiet, eftersom de två huvudpersonernas positioner ansågs vara för långt ifrån varandra för att lyckas. Sanktioneringen av Ankara i slutet av 2019, i synnerhet beträffande amerikanska turbojets, satte ett stopp för TF-X-programmet, och även om de turkiska myndigheterna offentligt meddelade att de kunde vända sig till andra partners, som ryssland, verkligheten var mycket mer begränsande. I detta sammanhang tillät kriget i Ukraina Ankara att avblockera situationen.

TF-X-modellen väckte sensation i juni 2019 på Paris Air Show

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT