Kina producerar sin militära utrustning "6 gånger snabbare och 20 gånger billigare" än USA

S 2021, de kinesiska sjöstyrkorna tillät att tjänstgöra 5 jagare av typ 052D/DL och 3 kryssare av typ 055, liksom , medan den amerikanska flottan, för sin del, inte kommer att ha erkänt att tjänstgöra någon ny jagare Arleigh Burke. Enligt nuvarande planering kommer situationen att vara liknande 2022, även om 2 Arleigh Burke jagare, USS Franck E. Pertensen Jr och USS John Basilone, kommer att tas in i tjänst i år. Totalt kommer den kinesiska marinen under de senaste 3 åren (2019-2021) att ha tagit emot 11 jagare av typ 052 D/DL och 4 kryssare av typ 055 för endast 3 nya jagare i den amerikanska flottan. Denna situation är långt ifrån anekdotisk i den kapprustning som Peking och Washington har varit engagerade i i flera år nu, med målet att kontrollera västra Stilla havet och Indiska oceanen, inklusive på flygvapnets område.

Så, medan den biträdande flygvapnets undersekreterare för upphandling talade vid toppmötet om statliga avtalspriser, Generalmajor Cameron Holt, uppskattade att Kina nu producerade sin försvarsutrustning 5 till 6 gånger snabbare än USA.. Och för att tillägga att idag kunde Peking bara investera 1 dollar där Washington var tvungen att investera, å sin sida, 20 dollar för att få en liknande operativ kapacitet. Avslutningsvis bjöd general Holt, som gick i pension några dagar senare och faktiskt hade en viss yttrandefrihet, sina åhörare att undra över konsekvenserna, men också ursprunget till sådana obalanser för de kommande åren.

General Holts tal Government Contracting Pricing Summit väcker mer än relevanta frågor

Prisskillnaden mellan amerikansk militär utrustning är i sig ingen exceptionell nyhet. Således erbjuds ett J-10C stridsflygplan på exportmarknaden till ett enhetspris som är 2,5 gånger mer attraktivt än ett F-16 Block 70, och en fregatt av typ 054A erbjuds för halva priset av en fregatt av samma tonnage, t.ex. som FDI. Men fram till nyligen var prestanda och tillförlitlighet hos kinesisk militär hårdvara känd för att vara betydligt lägre än hos deras amerikanska eller västerländska motsvarigheter, med lägre livslängd, skalbarhet och operativ prestanda. Dessa säkerheter ifrågasätts nu, både på flyg- och sjöfältet och även när det gäller landrustning, samtidigt som de nya amerikanska programmen fortsätter att se sina kostnader växa. Således kommer den nya lätta stridsvagnen som kommer att utrusta den amerikanska armén, General Dynamics Land System MFP, ha ett enhetspris på cirka 12 miljoner dollar, motsvarande det för en tung stridsvagn som Leclerc eller Leopard 2, där dess kinesiska motsvarighet, Typ 15 i bruk, förvärvades i sin exportversion för mindre än 2 miljoner dollar per enhet av Bangladesh, inklusive ammunition och reservdelar.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT