De franska arméerna behöver (också) en rekapitaliseringsplan på 100 miljarder euro

Knappt dagar efter starten av den ryska offensiven mot Ukraina presenterade Tysklands förbundskansler Olaf Scholz för Bundestag, det tyska parlamentet, en plan att investera ett kuvert på 100 miljarder euro avsett att reparera några av de mest kritiker som noterats inom Bundeswehr, samtidigt som han engagerar sig i en dynamisk för att föra landets försvarsinsatser över tröskeln på 2 % av BNP som krävs av Nato till 2025. Sedan dess har de allra flesta européer, oavsett om de är medlemmar i Nato eller inte, aviserat en betydande ökning av sina egna försvarsinsatser, som alla åtar sig, vid mer eller mindre korta tidsfrister, att respektera eller överskrida tröskeln på 2 % av BNP, vilket på sätt och vis har blivit markören för en sammanhängande försvarsinsats inför den strategiska omstruktureringen som pågår i Europa, men också i världen.

De franska myndigheterna hade varit särskilt diskreta på detta område.. Det är sant att landet redan 2017 hade gjort ett försök att vända kurvan för investeringar i försvaret, med en strategisk översyn och en lag om militär programmering (LPM) som införde en linjär ökning av budgeten för arméerna på 1,7, 2022 miljarder euro per år fram till 3, sedan 2023 miljarder euro per år 2024 och 2022. Dessutom var försvarsfrågor inte en del av de stora kampanjteman för presidentvalet eller för de parlamentsval som följde, varken från den sida som avgående presidenten, inte heller oppositionernas, bildade en ogenomskinlig screed kring ämnet under hela denna period. Med anledning av utställningen Eurosatory XNUMX i juni förra året, den nyligen omvalde presidenten Macron meddelade dock att en uppdatering av LPM skulle vara nödvändig för att möta de nya försvarsutmaningarna, vilket bekräftar att landet bör öka sina försvarsinsatser under de kommande åren. För en vecka sedan var det ministern för de väpnade styrkorna, Sebastien Lecornu, som bekräftade att budgeten för de väpnade styrkorna verkligen skulle öka med 3 miljarder euro 2023, vilket svarade på en rapport från revisionsrätten som nyligen publicerades som varnade för budgetmässig hållbarhet för en sådan ansträngning.

Under sitt öppningstal vid Eurosatory 2022 tillkännagav Emmanuel Macron den kommande anpassningen av den franska försvarsinsatsen till nya säkerhetsutmaningar i Europa och runt om i världen.

I samband med sitt tal om allmän politik inför parlamentet förtydligade premiärminister Elizabeth Borne konturerna av denna ansträngning och angav att President Macron skulle snart definiera konturerna av en ny militärprogramlagutan att specificera tidtabellen eller dispositionen. Dock och även om de franska arméerna faktiskt har ett stort behov av att se deras budgetkapacitet växer gradvis för att svara på säkerhetsfrågor inte så nya, men hittills ignorerade av rädsla för att behöva bemöta dem, lider de, liksom Bundeswehr, av vissa kritiska kapacitetsbrister som borde hanteras separat och omedelbart, som Olaf gjorde Scholz den 27 februari inför förbundsdagen. I den här artikeln kommer vi att studera möjligheten för de franska arméerna men även den nationella försvarsindustrin att förlita sig på en liknande investeringsplan på 100 miljarder euro, men också hur man finansierar en sådan insats samtidigt som landets budget respekteras.

Arméer designade på en svunnen doktrin

Om de franska arméerna lider av många kritiska brister skiljer sig dessa ofta mycket från de som drabbar de tyska arméerna. Där var Bundeswehr har till stor del lidit av ogenomtänkta och olämpliga politiska skiljeförfaranden, vilket hämmade dess övergripande effektivitet, lyckades de franska arméerna behålla de flesta av de förmågor de hade i slutet av det kalla kriget, men på ett begränsat sätt. Faktum är att de franska arméerna idag svarar på en doktrin som definieras i vitboken från 2013, vars huvudlinjer upprätthölls under den strategiska översynen av 2017. De kunde således upprätthålla ett globalt arméformat, och tvingades svara till en doktrin som vid den tidpunkten kunde vara vettig, nämligen att förlita sig på avskräckning för att bevara och skydda landets territorium och strategiska intressen, på en deployerbar expeditionsstyrka för externa operationer och på en begränsad men sammanhängande styrka för koalitionsingripanden . För att upprätthålla och förverkliga alla sina krav med en budget på drygt 32 miljarder euro per år (2016), var Försvarsmakten tvungen att minska formatet på vissa kapaciteter, med en stridsflotta som gradvis reducerades till 185 flygplan för flygvapnet (mot mer än 450 år 1995), och 40 flygplan för Naval Aviation (75 år 1995), som också förlorade sitt andra hangarfartyg.

Idag saknar flyg- och rymdvapnet mellan 60 och 80 stridsflygplan för att möta den operativa verkligheten för stunden.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT