Kan Tyskland bli den första konventionella väpnade styrkan i Europa?

Starten på den ryska offensiven i Ukraina provocerade en djup elektrisk stöt i det tyska samhället, som överallt i Europa : Plötsligt blev risken för krig mycket mer påträngande på den gamla kontinenten, och de allmänna opinionerna vände sig ivrigt till vissa ämnen, i synnerhet om deras väpnade styrkors förmåga att skydda dem mot vad som då ofta framställdes som en potentiell ökning av rysk eldkraft och tankar. Dagen efter starten av denna offensiv, den tyske stabschefen, Generallöjtnant Alfons Mais, publicerade ett inlägg på LinkedIns sociala nätverk som ytterligare skakade ett tyskt företag livnärde sig i 30 år på fördelarna med mjuk makt och militär makts värdelöshet, och tillkännagav att Bundeswehr, den tyska armén, i det nuvarande tillståndet inte var i stånd att leda en sådan kamp, ​​handikappad av årtionden av budgetmässiga och politiska skiljedomsförfaranden har avsevärt försämrat kapaciteten hos vad som vid höjdpunkten av det kalla kriget var den mäktigaste konventionella västerländska armén i Europa, som ställde upp dubbelt så många stridsvagnar och 2 % fler strider än Frankrike eller Storbritannien.

Sedan dess har saker och ting utvecklats mycket i Berlin. Knappt några dagar efter general Mais post presenterade den nye tyske förbundskanslern, Olaf Scholz, en mycket ambitiös investeringsplan för förbundsdagen, och utlovade ett omedelbart anslag på 100 miljarder euro för att avhjälpa de mest kritiska bristerna hos de väpnade styrkorna. ansträngning att nå en investeringsnivå som överstiger tröskeln på 2 % av BNP till 2025. De första utrustningskontrakten tillkännagavs snabbt, med beställningen av 35 F-35 och en ny version av Typhoon tillägnad det elektroniska krigföringsuppdraget för att ersätta Tornado som fortfarande utför detta uppdrag, beställningen av ett nytt parti Puma infanteristridsfordon och moderniseringen av de första 350 levererade enheterna, förvärvet av 2 nya typ 212CN attackubåtar, 7 nya P-8A maritima patrullflygplan, Eller CH-47F Chinook tunga helikoptrar och långväga luftvärnssystem. Dessutom kommer 20 miljarder euro att ägnas åt rekapitalisering av lager av ammunition och reservdelar för att avhjälpa några av de mest betydande bristerna hos Bundeswehr, som under flera år har visat katastrofala otillgänglighetsgrader för sin stora utrustning, både i land-, luft- eller marin domän.

Tyskland ska förvärva 35 F_35A Lighting 2-flygplan för NATO:s kärnvapendelningsuppdrag

Denna nya dynamik som inleddes knappt fyra månader över Rhen, verkar ha gett vingar till förbundskansler Scholz som, efter att ha visat extrem försiktighet gentemot Moskva i början av konflikten, i synnerhet för att bevara gastillförsel och olja från Ryssland, väsentligt för landet, visar sig nu vara mest offensiv, och lovar vid flera tillfällen att Tyskland kommer att vara pivoten när det gäller europeisk försvarskapacitet inom Nato, och att landet kommer snart att ha den mäktigaste konventionella väpnade styrkan på den gamla kontinenten. Men utöver de politiska möjligheterna att göra sådana uttalanden gentemot ett Östeuropa som saknar trygghet, och USA som är angelägna om att inte engagera sig för mycket på den gamla kontinenten för att upprätthålla den nödvändiga och tillräckliga kapaciteten för att möta Kina, man kan undra över den faktiska väsentligheten i dessa deklarationer, och om möjligheten för Berlin att inta en så central position i Europa på militär nivå.

Budgetmedel för dess ambitioner

För att bygga denna super-Bundeswehr som Olaf Scholz drömmer om kan den tyske förbundskanslern lita på landets största styrka, dess mycket dynamiska exportekonomi och på en budgethälsa som avundas av många andra européer. Genom att ägna "mer än 2 %" av sin BNP till sina försvarsinsatser kommer Tyskland faktiskt att kunna tilldela mer än 75 miljarder euro varje år till sina arméer, vilket placerar landet på tredje plats i världen på detta område, för lite än andra stora nationer som Ryssland, Indien, Saudiarabien eller Japan ökar inte heller sina egna investeringar. Dessutom har Berlin betydande budgetreserver, eftersom landets offentliga skuld inte överstiger 70 % av BNP idag (jämfört med 113 % för Frankrike), och den offentliga skulden per capita är 40 % lägre. -Rhen. Utsikterna är också gynnsammare idag för Tyskland än för Frankrike, bortsett från energihänsyn, eftersom den tyska exportekonomin drar full nytta av en svag euro.

BundesWehr Puma VCI

Med andra ord har Tyskland inte bara budgetkapacitet att öka sin försvarsinsats utan att destabilisera sina budgetbalanser på kort eller medellång sikt, utan det har också en mycket högre skuldkapacitet än andra europeiska länder. , som också står inför samma svåra ekvation. av upprustning i slutet av Covid-krisen, och mitt i en energi- och inflationskris. Landet har också en försvarsindustri som kan stödja denna expansion, och som även har betydande exportkapacitet inom vissa områden, såsom pansarfordon, ubåtar, korvetter och missiler. Slutligen kommer Berlin helt säkert att ha möjlighet att öka budgetvärdet av sina framtida investeringar, inklusive när det gäller import av amerikansk utrustning, eftersom Washington av naturen är benägen att stödja vad som kan göra det möjligt för dem att kontrollera framväxten av konkurrenter som är alltför inflytelserika på globala vapenmarknaden.

En central geografisk position och europeiskt ledarskap


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT