Närmar sig sin jungfruflygning kan Sydkoreas KF-21 Boramae bevisa den framgångsrika motsatsen till västerländska stridsflygplan.

Med mer än 550 stridsflygplan i sitt inventarie rankas det sydkoreanska flygvapnet på 7:e plats bland världens flygvapen enligt detta kriterium, och ger en sjätte plats till sin norra granne med bara några dussin flygplan. Men liksom Nordkorea, Pakistan eller till och med Indien som föregår det, anpassar Sydkorea fortfarande ett stort antal gamla generationens flygplan, inklusive 156 F-5 Tiger II och 69 F4 Phantom II. Inför de försämrade internationella spänningarna, men också med förstärkningen av kärnvapenanfallsförmågan hos dess granne och ärftfiende i 70 år nu, såväl som rädslan för att Peking och/eller Moskva kommer att tillåta export av moderna stridsflyg till Pyongyang , är de sydkoreanska myndigheterna engagerade i ett enormt arbete för att modernisera sina styrkor, inklusive sina flygvapen. Denna ansträngning innebär att modernisera de få 167 F-16 som är i drift för att få dem till Block 70 Viper-standarden, förvärvet av ytterligare 20 F-35A utöver de 40 som redan är i tjänst, införandet av 50 lätta FA-50 stridsflygplan av lokal tillverkning, samt utvecklingen av ett avancerat stridsflygplan, KF-21 Boramae.

Pillar of the KFX-programmet, monteringen av den första prototypen av KF-21 Boramae började för bara tre år sedan, när programmet lyckades utveckla denna enhet halvvägs mellan den 4:e och 5:e generationen i en kuvertbudget på endast 8,5 miljarder dollar. Officiellt presenterad i statisk version i april 2021, den första prototypen har just observerats leda taxi- och startövningar på platsen för dess tillverkare, KAI, nära flygplatsen Sacheon. Enligt tillverkaren och de sydkoreanska myndigheterna bör enheten göra sin första flygning inom de kommande dagarna eller veckorna, i vilket fall som helst före slutet av juli, i enlighet med planeringen av programmet som hittills, som många andra, drabbats av effekterna av Covid 19-pandemin de två föregående åren. I en video publicerad på Youtube kan vi verkligen observera flygplanet som taxar på taxibanan och sedan börja en övertygande start, vilket tyder på att den första flygningen bara är några kablar bort.

Taxning och startkörning av K-21-prototypen

Avsedd att beställas i 120 exemplar av det sydkoreanska flygvapnet och 40 exemplar av Indonesien (om det senare respekterar sina åtaganden), kommer KF-21 att ersätta F-5 Tiger och F-4 Phantom II som fortfarande är i drift med det sydkoreanska flygvapnet. Men om föreställningarna är på mötesplatsen under testerna och om enhetspriset för Fly-away förblir på nivån för det aviserade målet på 65 miljoner dollar, är det troligt att andra beställningar kommer att följa, enheten uppfyller ett allt känsligare behov inom många flygvapen vad gäller operativ massa. Det måste sägas att KAI, till skillnad från F-35, tycks ha kunnat mäta de tekniska bidragen från sina flygplan med hänsyn till de begränsningar som genereras och de potentiella extrakostnaderna som genererats. Således, om enheten har en form och användning av material som gynnar smyg, har den inte en invändig ammunitionsfack, utan 10 vagnar för att gå ombord på ammunition, ytterligare tankar och kapslar. Dessutom valde KAI en tvåmotorig konfiguration, och utrustade sitt flygplan med 2 F414 turbojetmotorer från amerikanska General Electric, som erbjuder en total dragkraft på 195 KN med efterbrännare, dvs 20 ton, för ett flygplan vars maximala startvikt kommer att bara vara 25 ton.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT