Det amerikanska flygvapnet och den amerikanska flottan testar luftburen elektromagnetisk pulsammunition

Under 2000-talet utvecklade US Air Force Research Laboratory ammunition vars operativa potential inte var baserad på användningen av kinetisk energi eller en stor explosiv laddning, utan på utsändningen av en elektromagnetisk impuls som sannolikt skulle förstöra närliggande elektronisk utrustning. Under 2012 genomförde Boeing ett demonstrationstest av Counter-electronics High-Power Microwave Advanced Missile Project, eller CHAMP, som förstörde elektroniken ombord på 7 mål med denna nya missil. Men om effektiviteten av tekniken verkligen bevisades, hindrade dess begränsningar den från att användas effektivt inom militären, eftersom dimensionerna på den ombordvarande elektromagnetiska pulsgeneratorn krävde användningen av en missil på mer än 6 meter lång. dvs 50 % mer än den luftburna kryssningsmissilen JASSM till exempel (4,5 meter).

USAF RL, men även US Navy, ansåg dock att det var intressant att hålla ut på detta sätt, för att utveckla ammunition som effektiv men lättare och mindre, kapabel att embarkeras i missiler.existerande, precis som JASSM-ER , men också i annan mindre ammunition som kan äga rum i synnerhet i lastrummen på den nya generationens jaktplan, men också ombord på drönare eller guidade raketer, samtidigt som man fortsätter att utnyttja CHAMP-tekniken. Detta nya program, betecknat High-Powered Joint Electromagnetic Non-Kinetic Strike Weapon eller HiJENKS, kommer att ge upphov i sommar på den kaliforniska sjöflygbasen China Lake, till en fas av tester som markerar slutet på dess tekniska utveckling, vilket banar vägen, om framgången är med go, med ett inträde i tjänst under de kommande åren.

CHAMP ammunition kan nu utrusta JASSM-ER kryssningsmissiler, men är fortfarande för stor för att beväpna mer kompakta missiler

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT