Super-Rafale, Mirage NG: Frankrike måste studera ett alternativ på medellång sikt till SCAF

Att säga att SCAF:s nya generations stridsflygplansprogram, som för samman Frankrike, Tyskland och Spanien, för närvarande är på en nedförsbacke vore en underdrift. Efter flera episoder av spänning om industriell delning mellan Paris, Berlin och Madrid ligger programmet nu på is inför den omöjliga överenskommelse som Tyskland och Airbus Defence & Space försöker få Paris och Dassault Aviation att acceptera, och som skulle tvinga den franska flyggruppen att dela piloteringen av den första pelaren angående utformningen av Next Generation Fighter, eller NGF, med sin tyska motsvarighet. Sedan flera veckor tillbaka, situationen är helt frusen, Eric Trappier, VD för Dassault Aviation, multiplicerar ständigt uttalanden till media för att låta det bli känt att hans grupp inte skulle göra några ytterligare eftergifter till Airbus DS. Den dödliga banan som programmet följt verkar till och med ha nått Berlin sedan dess enligt en rapport från det tyska försvarsministeriet, skulle de tyska myndigheterna vara beredda att ge upp SCAF-programmet, med tanke på de djupa skillnader som det är föremål för.

Notera i detta avseende de franska myndigheternas extrema diskretion kring detta ämne. Om det är sant att den verkställande makten förmodligen har många ämnen att ta itu med idag, är det inte desto mindre sant att SCAF-programmet, liksom dess tunga bepansrade motsvarighet MGCS, framför allt är härrör från en politisk vilja som delas mellan Emmanuel Macron och Angela Merkel. först för att ge substans åt hans ambition för europeiskt försvar, den andra som en väg ut ur de svårigheter som förväntas för Tyskland efter Donald Trumps ankomst till Vita huset 2016. Sedan dess har sammanhanget förändrats djupt, sedan Joe Biden ersatte Trump och återupptog det transatlantiska samarbetet och USA:s centrala roll inom Nato. När det gäller Emmanuel Macrons upprepade utspel till förmån för ett Europa av La Défense, har de alla förblivit döda bokstäver bland hans europeiska grannar. Endast SCAF- och MGCS-programmen återstår för att stödja denna ambition, även om de nu konfronteras med vissa industriella, operativa och doktrinära realiteter, visserligen perfekt identifierade under lång tid, men som idag inte längre uppvägs av Macrons viljestarka politik - Paret Merkel.

Presentationen av NGF-modellen av SCAF-programmet vid Paris Air Show 2019

Hur som helst, med den mer än dystra framtid som tar form för SCAF, är det svårt att se hur en politiskt försvagad Emmanuel Macron och en Olaf Scholz som är mer atlantistisk än någonsin skulle kunna investera för att rädda honom, vilket inte kommer att inte utan att innebära betydande utmaningar för den franska försvarsindustrin, utan också och framför allt för landets flyg- och sjöstridskrafter, när en ny teknisk kapprustning har börjat. Visserligen, för Dassault Aviation har Rafale utvecklingspotentialen för att hålla linjen i flera decennier. Men utan tvekan om det faktum att en sådan hypotes skulle passa perfekt för tillverkaren och dess aktieägare när Rafales orderbok är full i 10 år, kan begränsa sig till att iterativt utveckla flygplanet under de kommande åren leda till en skleros av kunnande och konkurrenskraftig prestanda för hela denna sektor, vilket är avgörande för ekonomin och för det nationella försvaret. I detta sammanhang kan tre hypoteser studeras för att möta dessa industriella, tekniska och säkerhetsmässiga utmaningar: designen av en Super-Rafale, den av en Mirage NG, såväl som en omstart av SCAF med andra partners, europeiska eller inte .

Super-Rafale: en övergångskämpe

Rafale är ett formidabelt stridsflygplan, och dess exportframgång är ett perfekt bevis på detta, i synnerhet inför aggressiva och attraktiva erbjudanden från amerikansk industri med sina F-35, F-16V och F-15EX. . Utöver sin avancerade prestanda och unika mångsidighet på marknaden, lyser Rafale framför allt genom sin förmåga att utvecklas, till den grad att den första Rafale F1 som levererades till den franska flottan i början av 2000-talet togs till standard F-3R omnirole, utrustad med EASA RBE2-radarn och Meteor långdistansmissilen Air-Air, och att de till och med i framtiden kommer att föras till F4-standarden och dess kapacitet som inkräktar på den 5:e generationen. Den nuvarande designen av Rafale börjar dock nå sina gränser, vilket har lett till att Dassault designat F4-utvecklingen i två standarder, en för flygplan från tidigare partier, den andra för nya flygplan, för att få nya skalbarhetsmöjligheter i framtida. Denna princip skulle kunna utvidgas som var fallet för Gripen E/F gentemot Gripen C/D, F/A-18 E/F Super Hornet mot Hornet, eller Super-Etendard gentemot Etendard, nämligen att på relativt kort sikt utforma en ny Rafale anpassad till framtida behov, i synnerhet de mot vilka nuvarande Rafale inte kommer att kunna utvecklas.

Rafales extraordinära skalbarhet gjorde det möjligt för den franska marinen att ta sin Rafale M från F1-standarden till F3R-standarden

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT