Den amerikanska armén väljer sin nya "lätta" stridsvagn för att förstärka sina infanteriförband

Efter flera misslyckanden kopplade till överdrivna tekniska och operativa ambitioner, var den amerikanska armén tvungen att 2015 skyndsamt initiera ett ambitiöst program för modernisering av sin flotta av pansarfordon som ärvts från slutet av det kalla kriget, såsom den tunga stridsvagnen M1 Abrams , infanteristridsfordonen M2/M3 Bradley, såväl som bandvagnen M113. Efter att Ground Combat Vehicle-programmet lades ner 2014 lanserades ett nytt program 2017, kallat Next Generation Combat Vehicle, med ambitionen att ersätta hela den amerikanska arméns bandflotta. Detta program består av programmet Armored MultiPurpose Vehicle avsett att ersätta de amerikanska M113:orna med 2.897 2014 pansarfordon vars design och konstruktion redan hade tilldelats BAE Systems 5.700, programmet Optionally Manned Combat Vehicle relaterat till ersättningen av cirka XNUMX XNUMX VCI Bradley i tjänst hos den amerikanska armén, om vilken en ny tävling lanserades i juli 2021 après misslyckandet med den föregående några månader tidigare, programmet Decisive Lethality Platform som borde ersätta de 5.500 551 amerikanska Abrams tunga stridsvagnarna, såväl som Mobile Protected Firepower-programmet, som syftar till att ge tillbaka till amerikanska infanterienheter eldkraft som förlorats sedan tillbakadragandet av M1997 Sheridan lätta stridsvagnar XNUMX.

Den amerikanska armén har nu formaliserat sitt val för MFP-programmet, efter en tävling mellan 12 prototyper levererade av de två finalisterna, BAE, med en utveckling av M8 Buford, en lätt stridsvagn som ursprungligen utvecklades på 90-talet men övergavs till förmån för Stryker. pansarfordon med hjul och General Dynamics Land Systems med en utveckling av Griffin III (i huvudbilden), också i tävlingen för OMFV-tävlingen. Under en presskonferens bekräftade amerikanska arméns undersekreterare Doug Bush (orelaterade, han är ensam son och demokrat, reds. anm.) den amerikanska arméns val till förmån för GDLS-modellen. , utan större överraskning eftersom många ekon sedan mars 2022 har rapporterat att eliminering av M8 Buford från BAE System i slutet av testkampanjen. Tillverkaren tilldelas därför en budget på 1,14 miljarder dollar för att producera och leverera de första 96 pansarfordonen av en total order på 504 enheter, med en första leverans inom bara 19 månader, och en snabb industriell uppgång för att nå full produktionskapacitet i slutet av 2023. Hela flottan bör vara i drift 2035, med en hastighet av 42 lätta stridsvagnar per infanteribrigad, för en total anskaffningsbudget på 6 miljarder dollar och en total budget över livscykeln som uppskattas till 17 miljarder euro, det vill säga en betydande anskaffningskostnad på 12 miljoner dollar per pansarfordon.

DEN moderniserade M8 Buford som presenterades av BAE Systems övertygade inte den amerikanska armén

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT