Genom att tillkännage leveransen av Iskander-M-missiler till Vitryssland lanserar V. Putin en ny stor kris i Europa

1997 undertecknade Nato och Ryska federationen ett bilateralt avtal som särskilt förbinder de två parterna att inte utöka sina respektive taktiska kärnvapenanfallskapaciteter utöver deras befintliga format. Med andra ord åtog sig Nato att inte placera ut kärnvapen utöver de 5 länder som deltar i alliansens delade avskräckning (Tyskland, Belgien, Italien, Nederländerna och Turkiet), medan Ryssland lovade att inte placera ut eller överföra sina kärnvapen utanför sina gränser. Faktum är att när Rysslands president Vladimir Putin under ett nytt möte med sin vitryska motsvarighet Alexander Lukasjenko meddelade att Ryssland skulle leverera till sin granne och allierade ballistiska kortdistanssystem Iskander-M, som specificerar att de kan vara beväpnade med kärnstridsspetsar, och lägger till att Ryssland skulle modernisera de vitryska Su-25:orna för att kunna bära kärnvapenbomber, startar denna utan tvekan en ny säkerhetskris i Europa, potentiellt lika riskabel som inte Euromissile krisen i mitten av 80-talet.

För den vitryska presidenten handlar det, enligt honom, om att svara på de upprepade flygningarna av Nato-plan beväpnade med kärnvapen nära dess gränser, och att skaffa sig en symmetrisk reaktionsförmåga i händelse av kärnvapenangrepp från Atlantalliansen. Faktum är att det är extremt osannolikt att Moskva kommer att ge Minsk någon sådan förmåga, oavsett om den kontrolleras, som det är i Nato, av ett system med dubbla nyckel. Å andra sidan kommer ett sådant tillkännagivande med största sannolikhet att tillåta Ryssland att placera ut Iskander-Ms på vitryska territoriet, samtidigt som de behåller kontrollen, hävdar att de drivs av lokala trupper, samtidigt som de fördömer, som det redan hade gjort det, 1997 års avtal och förekomsten av amerikanska kärnvapen i Europa, i strid, enligt Moskva, med icke-spridningsavtalet. Dessutom är det mycket förvånande att Vladimir Putin tillkännagav moderniseringen av de vitryska Su-25:orna för att kunna genomföra kärnvapenangrepp, eftersom dessa anordningar inte är uttagna för detta uppdrag, medan andra anordningar i den vitryska arsenalen, i synnerhet Mig-29, skulle vara mycket mer lämplig.

Enligt Vladimir Putin kommer den ryska flygindustrin att modernisera flottan av vitryska Su-25 för att tillåta dem att implementera kärnvapenbomber

Det bör också noteras att Vladimir Putin i sina förklaringar talar om Iskander-M-system, och inte om Iskander-E, versionen tillägnad exporten av den ryska ballistiska mark-till-jord-missilen, som implementerades, utan mycket framgång, av Armenien under Nagorno-Karabach-kriget. Faktum är att Iskader-E har sämre prestanda, är inte konstruerad för att bära en kärnvapenattack och är till exempel inte utrustad med samma manövreringsförmåga, inte heller självförsvars- och lockbetessystem som är utrustade med Iskander-M. Dessa system användes för första gången i Ukraina av ryska styrkor, och visade sig vara effektiv mot S-300 som skyddar stora ukrainska städer.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT