Armén beställer omgående amerikansk Switchblade 300 vagrant ammunition: Vems fel är det?

Med anledning av Eurosatory-utställningen som ägde rum förra veckan på La Villette, hade armén, genom förmedling av sin chef för Pan Office, överste Arnaud Goujon, tagit upp möjligheten beställningen av amerikansk vagabond Switchblade 300 ammunition till amerikanska AeroVironment, sedan bekräftat av ministeriet, i syfte att fylla ett akut kaptensunderskott. Denna procedur är inte exceptionell, särskilt eftersom Switchblade 300 inte är särskilt avancerad utrustning eller särskilt dyr. Det kommer att tillåta arméns infanteri- eller avmonterade enheter att skaffa sig en precisionsförmåga för indirekt eld, som kompletterar den befintliga ammunitionsförmögenheten för direktavfyrning som M4-raketen, Eryx-missilen och den nya MMP. Ur operativ synvinkel är detta därför utan tvekan goda nyheter. Men ur planeringssynpunkt och förutseende behov är detta ett stort misslyckande, eftersom behovet var förutsägbart och planerat, och den franska försvarsindustriella basen har kapacitet att möta ett sådant behov med kort varsel, om inte viljan. att göra så.

För det första är vagrant ammunitionsteknik allt annat än ny. De första prototyperna av dessa drönare utrustade med en stridsspets som exploderade vid kontakt eller nära målet, dök upp på 90-talet, särskilt i Israel efter den operativa framgången med användningen av drönare mot luftvärnsförsvar i Libanon 1982. De modeller som för närvarande är i bruk , som Harop och Switchblade, utvecklades på 2000-talet och togs i bruk i korsningen mellan 2000- och 2010-talet, för nästan 15 år sedan då. De israeliska arméerna använde alltså sin herrelösa ammunition i Palestina, Syrien och Libanon från början av 2010-talet och de amerikanska specialstyrkorna implementerade de första Switchblades 2012 i Afghanistan och Irak. Faktum är att tekniken är gammal och tillräckligt distribuerad för att tillåta civila operatörer att "pyssla" med lösdriven ammunition baserad på kommersiella drönarmodeller, vilket var fallet i Syrien 2014, då i Libyen.

IAI HAROP LoiteringMunition analyserar försvar | Nagorno-Karabach-konflikten | Rysk-ukrainska konflikten
Harop var en av de vandrande ammunitionen som visade sin effektivitet under kriget i Nagorno-Karabach 2020

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam.

Meta-Defense firar 5-årsjubileum!

LOGO meta försvar 114 Analyserar försvar | Nagorno-Karabach-konflikten | Rysk-ukrainska konflikten

- 20% på ditt Classic- eller Premium-abonnemang, med koden Metanniv24

Erbjudandet gäller från 10 till 20 maj för onlineprenumeration av en ny Classic eller Premium, års- eller veckoprenumeration på Meta-Defense webbplats.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna