De fyra stora framstegen för det nya kinesiska hangarfartyget CV-4 Fujian

Som förväntat, det nya kinesiska hangarfartyget, kallat CV-18 Fujian, lanserades i fredags i Shanghai, som markerar ett nytt skede i den industriella och operativa utvecklingen av People's Liberation Army Navy. Utöver den obestridliga industriella framgången för Peking, som om mindre än 12 år kommer att ha lanserat 3 hangarfartyg med ökande teknologi och tonnage, utgör Fujian en viktig tillgång för den kinesiska marinen i dess uppgörelse med den amerikanska flottan och dess allierade, erbjuda flera stora framsteg i de möjligheter som kommer att vara tillgängliga för den kinesiska militären och industrimän under de kommande åren, allt från integrerad elektrisk framdrivning som öppnar vägen för kärnkraftsframdrivning, till en utökad flygplansgrupp jämförbar med den som är tillgänglig för superhangarfartygen av den amerikanska flottan.

Det största icke-amerikanska militära fartyget i historien

Med Fujian framstår nu den kinesiska marinen som den enda konkurrenten till den amerikanska flottan på haven. Det nya kinesiska hangarfartyget, med en längd på 320 meter och ett uppskattat tonnage på mellan 80.000 100.000 och 2005 2007 ton, är faktiskt inget annat än det mest imponerande icke-amerikanska krigsfartyget som någonsin byggts, med mätningar jämförbara med bärarnas. av Kitty Hawk-klassen, den amerikanska flottans sista konventionellt drivna hangarfartyg, vars sista enhet togs ur tjänst 16 (17 för USS Kennedy-underklassen). Medan CV2011 Liaoning och CV2017 Shandong, som lanserades 65.000 respektive 18, med ett tonnage på 30 42.000 ton, motsvarade den ryska Kuznetsov vars arkitektur de delar, precis som den brittiska HMS Queen Elizabeth II och HMS Prince of Wales, CVXNUMX Fujian överklassar med mer än XNUMX % för tonnaget av dessa byggnader som hittills var de mest imponerande militära fartygen förutom de som implementerats av den amerikanska flottan. Dessutom uppvisar den ett tonnage som är dubbelt så stort som det enda andra icke-amerikanska hangarfartyget utrustat med katapulter på planeten, fransmannen Charles de Gaulle och dess XNUMX XNUMX ton.

Med en deplacement på 60.000 16 ton är CV30 Liaoning 18 % mindre imponerande än den nya CVXNUMX Fujian

Sådana dimensioner visar att den kinesiska marinindustrin nu har nått en grad av kompetens som har kommit nära amerikanskt kunnande på detta område, dessa ligger nära de från USS Enterprise CVN-65, det första framdrivningshangarfartyget nuclear att ha anslutit sig till. US Navy 1961, som lämnade tjänsten 2017 och som särskilt var en av hjältarna i det första opuset av filmen Top Gun. Dessutom är Fujian inte bara imponerande, den är också mycket modern, inklusive till exempel en integrerad elektrisk framdrivning och ett system med 3 katapulter och elektromagnetiska avledare jämförbara med de som är utrustade med den helt nya klassen av dörrar.-US Navy flygplan , USS Ford. Det kommer som sådant att vara särskilt intressant att observera den tid som kommer att krävas för att färdigställa fartyget, och att förklara det operativt, såväl som den tid som observeras för att bygga och sjösätta den troliga andra enheten i klassen. Det tog bara 3 år för de kinesiska varven att lansera Shandong, medan det tog mer än 10 år att återlansera Liaoning efter förvärvet från Ryssland.

En integrerad elektrisk framdrivning redo för kärnkraft

Den marinindustriella strategin som tillämpas av Peking är, som vi vet, mycket metodisk, och varje ny klass berikas av prestationerna från den tidigare, vare sig det är på det industriella eller operativa området, i en mycket kort dynamik. Således skulle det ha varit lättare för de kinesiska ingenjörerna att utrusta Fujian med ett traditionellt framdrivningssystem och ångkatapulter, men genom att välja en integrerad elektrisk framdrivning och elektromagnetiska katapulter förbereder de kinesiska ingenjörerna uppenbarligen den förestående ankomsten av en ny klass av kärnkraftsdrivet hangarfartyg, betecknat Typ 004, som kan beräknas komma i trafik mellan början och mitten av nästa decennium. Till skillnad från traditionell framdrivning där kraften från motorerna överförs direkt till propelleraxlarna, är en integrerad elektrisk framdrivning baserad på turbiner som producerar betydande elektrisk kraft som försörjer alla fartygets system, såväl som de elektriska motorerna som driver fartyget.

CV-18 Fujian under lanseringen - Notera de 3 elektromagnetiska katapulterna som skyddas av en hangar och de imponerande dimensionerna på startpunkten

Det är i själva verket en arkitektur som ligger mycket nära den som används på kärnkraftsdrivna hangarfartyg, där kärnpannrum ersätter värmemotorer, samtidigt som det frigör många bränslelagringsutrymmen, producerar den elektriska energi som behövs för framdrivningen men också för fartygets system, inklusive katapulter och elektromagnetiska stopplinjer. Med andra ord, de tekniska val som tillämpas på Fujian förbereder perfekt ankomsten av den framtida klassen av kärnkraftsdrivna superhangarfartyg för både varv och den kinesiska flottan. Det är intressant, i detta avseende, att notera att Peking tillämpar en teknisk utveckling nära den som tillämpats av den amerikanska flottan under de senaste 60 åren i utformningen av sina hangarfartyg, samtidigt som den tillämpar den under en tidsperiod som är två gånger reducerad, och detta utan att dra nytta av externt tekniskt eller operativt stöd, vilket i sig utgör en verklig bedrift.

Fördubblad operativ kapacitet

Fujian, och dess troliga systerskepp som kommer att tas i bruk runt 2027, är dock inte på något sätt enkla tekniska demonstranter. Liksom Liaoning och Shandong kommer det nya kinesiska hangarfartyget att tjäna både till att utbilda och skaffa industriell och operativ erfarenhet, och att avsevärt stärka den operativa förmågan som finns tillgänglig för det kinesiska amiralitetet. Således, med sina 3 elektromagnetiska katapulter och dess flygplansdäck som är mer än 35 % större än föregångarnas, kommer Fujian att kunna stödja en operativ aktivitet som är dubbelt så viktig, med 80 till 120 luftrotationer uppskattade, som den som stöds av Liaoning eller Shandong som med sin språngbräda inte kan utföra mer än 40 till 60 luftrotationer per dag, i bästa fall. Dessutom, tack vare de elektromagnetiska katapulterna, kommer enheterna som lanserats av Fujian att kunna bära mer nyttolast vid start, samtidigt som de förbrukar mindre bränsle under denna manöver.

Med sin språngbräda kan Liaoning inte stödja mer än 40 flygmanövrar per dag, 60 vid topp, där Fujian kan utföra dubbelt

I själva verket kommer Fujian, liksom de amerikanska hangarfartygen i Nimitz- och Ford-klassen, men även i mindre utsträckning fransmannen Charles de Gaulle, att kunna upprätthålla en högintensiv kraftprojektionskampanj, vilket ger en operativ motsvarighet till en luftvinge. operationssalen, där dess föregångare bara kan producera motsvarigheten till en stridsskvadron. Det kommer dock att ta lite tid för kinesiska sjömän och piloter att fullt ut utnyttja dessa nya förmågor, vilket har varit fallet för de amerikanska och franska flottorna under åren.

En homogen och uttömmande Onboard Air Group och Naval Action Group

Som ett mycket fashionabelt paradigm för tillfället måste ett hangarfartyg inte betraktas som ett vapensystem, utan som ett system av system, där fartyget i sig inte utgör ett element, förvisso särskilt imponerande, men av vilka planen, helikoptrarna och drönare är också nyckelkomponenter. Även här kommer Fujian att markera en djupgående förändring av den kinesiska operativa förmågan, eftersom dess flyggrupp ombord kommer att vara mycket mer imponerande och homogen än de två tidigare hangarfartygens. Förutom det större antalet flygplan som används, 40 till 50 mot tjugo, kommer Fujian verkligen att kunna implementera mycket mer diversifierade flygplan, utöver J-15 och Z-8 som beväpnar Liaoning och Shandong. . Således kommer fartyget att implementera den nya medelstora smygstridsflygplanet J-35 under utveckling, och stänga, i andan om inte i de prestationer som hittills förblir okända, av amerikanska F-35C, såväl som KJ-600 advanced luftövervakningsflygplan, en anordning av Awacs-typ som verkar mycket inspirerad av E-2 Hawkeye som beväpnar amerikanska och franska hangarfartyg.

Genom sitt utseende och sina dimensioner verkar den kinesiska KJ600 flygövervakningen ombord väldigt inspirerad av den amerikanska E2 Hawkeye

J-15 tunga stridsflygplan, som redan utrustar kinesiska språngbräda hangarfartyg, kommer också att beväpna Fujian carrier air group, i en version speciellt utvecklad för att använda elektromagnetiska katapulter och betecknad J-35T, inklusive en jämförbar elektronisk krigföringsversion. med amerikanska EA -18G Growler är också under utveckling. Slutligen tyder allt på att Fujian kommer att implementera stridsdrönare, även om vi i dagsläget inte vet vilka deras exakta uppdrag kommer att vara och vilka modeller som utvecklats. Följande exempel från Nimitz och amerikanska Ford kommer Fujian att ha en global och homogen flyggrupp ombord som erbjuder sig att svara på hela spektrumet av operativa kapaciteter som förväntas för denna typ av fartyg.

J-35 stealth fighter går ombord på Fujian

Slutligen kommer Fujian att integreras i en helt ny marin aktionsgrupp, eller Task Force, som är mycket effektivare än de som verkar hittills. Hangarfartyget kommer att utvecklas under skydd av en särskilt robust eskort bestående av tunga jagare av typ 055, luftvärnsförstörare av typ 52DL, anti-ubåtsfregatter av typ 054A och typ 093 och den framtida typ 095, moderna fartyg, mycket välutrustade och beväpnade , och vars prestationer inte längre har mycket att avundas sina mest avancerade västerländska motsvarigheter, och erbjuder den kinesiska sjöstridsgruppen närstridskapaciteter som är tillgängliga för US Navy Task Forces, åtminstone när de kinesiska sjömännen har skaffat sig den erfarenhet som krävs för att göra det bästa möjliga av dessa enheter.

Slutsats

Som vi kan se, om ankomsten av Liaoning och sedan Shandong redan hade förändrat maktbalansen i Stilla havet avsevärt, föreslår lanseringen av CV-18 Fujian en utveckling som är minst lika viktig, kvalitativt som kvantitativt, i denna teater av verksamheten. Dessutom förefaller det uppenbart att det nya hangarfartyget är en del av en strategi för att förse den kinesiska flottan med kärnkraftsdrivna hangarfartyg jämförbara med dem som är i tjänst med den amerikanska flottan inom mindre än ett år, tio år, samtidigt som man skaffar den operativa erfarenhet som krävs att göra det bästa av dessa havsmonster. Uppenbarligen förlorar Peking sig inte i sterila gissningar om dessa fartygs förmodade sårbarhet, och avser att utrusta sig med dem så snart som möjligt, för att vid behov kunna stå upp mot den amerikanska flottan i Stilla havet och i Indiska oceanen.

Ändå är det mest fantastiska med denna bana ingen mindre än den extraordinära planering som genomförts av Peking. Det är faktiskt uppenbart att Fujian, som troligen kommer att tas i bruk 2024, kommer att anlända tillsammans med J-15T och D, J-35 och KJ-600 som kommer att utgöra dess ombordflyggrupp, medan land gör en betydande ansträngning för att öka antalet piloter och tekniker som utbildas till denna tidsfrist, och att fartygen som kommer att utgöra hangarfartygets eskort inom sjöaktionsgruppen också kommer att ha genomfört sina utbildnings- och klättringscykler vid makten. Med andra ord, och som var fallet för J-15, Type 52D jagare och Type 054 fregatter mot Liaoning, kommer alla komponenter i denna styrka att anlända samtidigt i tjänst, med utbildad personal och etablerade procedurer. Det är förmodligen förträffligheten i denna planering (i motsats till Ryssland till exempel), i motsats till de svårigheter som man stöter på i detta område i Europa och över Atlanten, som borde oroa västerländska strateger i Kina mest.

Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT