KF51 vs EMBT: Spräcklig folieduell mellan Rheinmetall och KNDS kring MGCS-programmet

Liksom FCASs nya generations stridsflygplan, syftar Main Ground Combat System, eller MGCS, programmet till att designa ersättningen för stridsvagnar Leopard 2 tyskar och franska Leclerc, stötte på många svårigheter. Förutom de djupa doktrinära skillnaderna som strider mot specifikationerna mellan armén och Bundeswehr, den industriella delingen mellan huvudaktörerna, tyska Rheinmetall på ena sidan, och Nexter- och Krauss Maffei Wegman-grupperna tillsammans i KNDS-gruppen på den andra , är också föremål för intensiva spänningar. Münchengruppen, som också är mycket politiskt engagerad i förbundsdagen, det tyska parlamentet, är inte alls nöjd med de tre pelarna som den har anförtrotts av de nio som utgör MGCS-programmet, och anser att den bör har ett mycket större grepp om det, vilket naturligtvis inte alls är enligt KNDS och dess två grundargrupper.

Faktum är att återkomsten av den globala utställningen tillägnad landrustning Eurosatory 2022, 4 år efter den senaste upplagan 2018, är en möjlighet för de två grupperna att delta i en duell, som var och en presenterar en stridsvagnsdemonstrator. ny generation fighter, den nya KF51 Panther för Rheinmetall, och en ny version av EMBT för KNDS, även om det redan var en av de största attraktionerna under den förra upplagan av Eurosatory, medan arbetet kring MGCS stannar av. För genom dessa demonstranter avser varje industrigrupp inte bara att positionera sig på en snabb omstart av efterfrågan på stridsstridsvagnar som inträffar långt före 2040 deadline för MGCS, utan också att visa sin egen förmåga att påtvinga sig denna marknad, så som att omdefiniera maktbalansen inom det europeiska programmet, eller till och med ifrågasätta dess grunder och relevans.

IMG 0268 Tyskland | Försvarsanalys | MBT stridsvagnar
EMBT-tornet har gjorts om helt för att stödja en mycket innovativ vision av stridsvagnen

Vid första anblicken är koncepten för KF51 och EMBT relativt nära varandra. I båda fallen är det en klassisk kropp inspirerad av den leopard 2 och drivs av en 1500 hk motor, toppad med en ny generation torn. För KF51, heter Panther av Rheinmetall, det är ett torn vars form påminner om den futuristiska, men inte så effektivt, KF41 Lynx, beväpnad med en ny 130 mm slätborrad kanon med automatisk laddning, en koaxial maskingevär samt ett uppskjutningssystem som tillåter utplacering av pansarvärnsmissiler, såväl som drönare och speciellt ammunition Hero-120-vandrare. Enligt Rheinmetall skulle den nya 130 mm kanonen visa sig vara 50 % effektivare än den som utrustar Leopard 2 idag (utan att ange om det är L/44 eller L/55). För hans skydd, den Panther förlitar sig på Rheinmetalls hårddödande StrikeShield aktiva skyddssystem, allt implementerat i en avancerad öppen arkitektur av en 3-medlem besättning. I denna konfiguration når KF51 en massa på 65 ton, säkert lägre än de mer än 70 ton av Leopard 2A7, Abrams M1A2 och andra Challenger 2, men långt ifrån klassificeringen "medium tank" som Rheinmetall försöker märka sin demonstrator i sin kommunikation.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Tyskland | Försvarsanalys | MBT stridsvagnar

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

3 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna