KF51 vs EMBT: Spräcklig folieduell mellan Rheinmetall och KNDS kring MGCS-programmet

Liksom SCAF:s nästa generations stridsflygplan, stöter programmet Main Ground Combat System, eller MGCS, på att utforma ersättningen för de tyska Leopard 2 och franska Leclerc-stridsvagnarna, många svårigheter. Förutom de djupa doktrinära skillnaderna som motsätter sig i specifikationerna mellan armén och Bundeswehr, den industriella delingen mellan huvudaktörerna, tyska Rheinmetall å ena sidan, och grupperna Nexter och Krauss Maffei Wegman samlade i KNDS-gruppen på andra, är också föremål för intensiv spänning. Münchengruppen, som också är mycket politiskt kopplad till förbundsdagen, det tyska parlamentet, är inte alls nöjd med de tre pelarna som den anförtrotts av de nio som utgör MGCS-programmet, och anser att den borde ha ett mycket större grepp om det, vilket naturligtvis inte alls är enligt KNDS och dess två grundargrupper.

Faktum är att återkomsten av världsutställningen Eurosatory 2022 tillägnad landrustning, 4 år efter den senaste upplagan 2018, är en möjlighet för de två grupperna att delta i en spräcklig folieduell, som var och en presenterar en stridsflygplan av en ny generation av stridsvagnsdemonstrator, den nya KF51 Panther för Rheinmetall, och en ny version av EMBT för KNDS, som redan var en av huvudattraktionerna vid den tidigare upplagan av Eurosatory, medan arbetet kring MGCS stannar av. För genom dessa demonstranter avser varje industrigrupp inte bara att positionera sig på en snabb återhämtning av efterfrågan på stridsvagnar, vilket inträffar långt före 2040-deadline för MGCS, utan också att visa sin egen förmåga att påtvinga sig denna marknad, så att omdefiniera maktbalansen inom det europeiska programmet, till och med för att ifrågasätta dess grunder och relevans.

EMBT-tornet har gjorts om helt för att stödja en mycket innovativ vision av stridsvagnen

Vid första anblicken är koncepten för KF51 från och med EMBT relativt nära. I båda fallen är det ett klassiskt skrov inspirerat av leopard 2 och som drivs av en 1500 hk motor, överträffat av en ny generation torn. För KF51, döpt Panther av Rheinmetall, är det ett torn vars form påminner om futuristens, men inte så effektivt, KF41 Lynx, beväpnad med en ny självladdande 130 mm slätborrad kanon, en koaxial maskingevär samt ett uppskjutningssystem som tillåter implementering av pansarvärnsmissiler, såväl som drönare och framför allt ammunitionsvandrare Hero-120. Enligt Rheinmetall skulle den nya 130 mm pistolen visa sig vara 50 % effektivare än den som utrustar Leopard 2 idag (utan att specificera om det är L/44 eller L/55). För sitt skydd förlitar sig Panther på Rheinmetalls StrikeShield hard-kill aktiva skyddssystem, allt implementerat i en avancerad öppen arkitektur av en 3-medlem besättning. I denna konfiguration når KF51 en massa på 65 ton, förvisso mindre än de mer än 70 ton av Leopard 2A7, Abrams M1A2 och andra Challenger 2, men långt ifrån klassificeringen av "medium tank" som Rheinmetall försöker klä upp sin demonstrant i sin kommunikation.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter - från €1 den första månaden

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna om analyser, nyheter och sammanfattning. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Alla prenumerationer är icke bindande.


Om du vill veta mer

3 tankar om “KF51 vs EMBT: Spräcklig folieduell mellan Rheinmetall och KNDS kring MGCS-programmet”

  1. […] är ​​ingen mindre än en annan stridsvagn, utvecklad i sina egna fonder, KF-51 Panther. Panther, som presenterades vid Eurosatory 2022, är en perfekt modern 59-tons stridsvagn, beväpnad med den nya Rh-130 L/52-kanonen från […]

Kommentarer är stängda.

Meta-försvar

GRATIS
SIKT