SCAF: handduken brinner mellan Dassault Aviation och Airbus DS

Det minsta vi kan säga är att optimismen inte var de rigueur om SCAF:s nästa generations stridsflygplan vid Paris Air Forum. Uppenbarligen lyckades inte de två huvudaktörerna i programmet, franska Dassault Aviation och tyska Airbus Defence & Space, komma överens om rollfördelningen kring Next Generation Fighter-pelaren, den mest imponerande av programmet som måste utforma striden. flygplan i hjärtat av Future Air Combat System, eller FCAS. Och för Eric Trappier, ordförande för Dassault Aviation, är det nu nödvändigt att beslutet tas på politisk nivå, för att hoppas kunna bryta den återvändsgränd som programmet befinner sig i, som enligt honom redan har tagit flera år av försening, och bör inte kunna producera ett fullt operativt stridsflyg förrän 2050.

För Dassault Aviation är det inte fråga om att dela förvaltningen av NGF-pelaren med Airbus DS, som den senare hävdar. Den franska flyggruppen tror att den har mycket rikare expertis inom detta område, med erfarenheten från Rafale-programmet men även andra legendariska flygplan designade av Dassault Aviation som Mirage 2000, Mirage F1, Super Etendard, Mirage III/ 5 och Mirage IV, medan Airbus DS bara kan dra nytta av delvis erfarenhet av Eurofighter Typhoon-programmet och Panavia Tornado, två flygplan designade till stor del av den brittiska flygindustrin. Dessutom påminde Eric Trappier att för att säkerställa förvaltningen av NGF-pelaren gick Frankrike med på att avstå från kontrollen av 5 av de 7 andra pelarna i SCAF-programmet, att dela förvaltningen av thrusterpelaren med den tyska MTU och att anförtro Berlin med piloteringen av Eurodrone-programmet, med de konsekvenser det medför. Även om det inte nämns av den franske ledaren, är det också användbart att komma ihåg att tyska företag erhöll 6 av de nio pelarna i det fransk-tyska stridsvagnsprogrammet MGCS, återigen i syfte att balansera industriell delning mellan Frankrike och Tyskland.

Airbus DS beslut att vända sig till en amerikansk motor för Eurodrone har ytterligare förstärkt misstroendet för det franska BITD gentemot det fransk-tyska samarbetet

För Airbus DS och dess vd Guillaume Faury är uppfattningen en helt annan. Den europeiska flygplanstillverkaren anser sig faktiskt inte på något sätt vara underlägsen i teknik eller kunnande gentemot sin franska motsvarighet, särskilt eftersom koncernen har utvecklat avancerad kapacitet inom vissa nyckelområden, som i smyg. Dessutom, genom att i detta förmedla Bundestags och Luftwaffes ståndpunkter, är det ingen fråga för Tyskland om att finansiera ett program som det inte skulle ha fullständig kontroll över, även om detta skulle delas med Paris, inklusive med avseende på on- brädteknologier. Slutligen, även om detta aldrig behandlas öppet, befarar Berlin att SCAF genom att överlåta kontrollen över NGF till Dassault Aviation utvecklas mot ett flygplan som framför alla uppfyller de franska flyg- och marinstyrkornas förväntningar och behov, genom att minimera behoven uttryckt av Luftwaffe.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT