Svenska CV90 Mk IV infanteristridsfordon vinner slovakisk tävling

När det gäller vapenkontrakt är argumenten som används för att välja material, som är viktigare för import, oftast vaga, för att inte säga ogenomskinliga. Inom detta område har tävlingen som anordnats av de slovakiska myndigheterna i syfte att uppgradera eller ersätta dess flotta av BVP-1/2 infanteristridsfordon som ärvts från Warszawapaktens era, varit av oöverträffad tydlighet. , som ger en objektiv bild av alternativen. beaktas liksom egenskaperna hos de utvalda pansarfordonen, både på det operativa området och ur budgetmässig och industriell synvinkel. I slutet av denna särskilt exakta och dokumenterade process fick CV90 MK IV i sin CV9030-konfiguration beväpnad med en 30 mm Bushmaster II-kanon en poäng på 99,67 %, vilket överklassade ASCOD som föreslagits av Storbritannien och Spanien, KF41 Lynx som föreslagits av Tyska Rheinmetall i samarbete med Ungern, polska Borsuk och den andra CV90 i CV9035-versionen beväpnad med en 35 mm Bushmaster III-kanon föreslagen av Sverige och Storbritannien.

För att modernisera sin flotta av infanteristridsfordon övervägde de slovakiska myndigheterna fyra alternativ, allt från den billiga men ineffektiva rekapitaliseringen av potentialen för dess BVP-4 (lokal beteckning för BMP-2), till direkt förvärv på hyllan av importerade pansar. fordon, som går igenom moderniseringen av BVP-2 och, lösningen bibehålls, den lokala konstruktionen av en importerad modell. Inför oförmågan hos BVP-2, även djupt moderniserad, att uppfylla kraven i det slovakiska operativa kontraktet när det gäller skydd (Stanag 2 mot granater och missiler, Stanag 5 mot minor), förkastades hypoteser av denna typ snabbt. , medan hypotesen om hyllan för förvärv inte gav en tillfredsställande budgetmässig och industriell avkastning. Snabbt uppstod hypotesen om en lokal konstruktion av en importerad modell, för vilken Bratislava skickade en begäran om information till de fyra ovan nämnda byggare.

Slovakien måste ersätta 200 CVI BVP1 och 2

De slovakiska specifikationerna var, i detta, särskilt tydliga och ambitiösa, för att tillhandahålla ett objektivt och tydligt analysnät. Sålunda måste de nya VCI:erna, utöver de skyddskrav som redan nämnts, kunna förstöra ett fientligt pansarfordon skyddat av pansar motsvarande Stanag 5 på 500m med hjälp av dess ombordvapen, för att förstöra tunga stridsvagnar på 2000 meter ( detta innebär närvaron av pansarvärnsmissiler, varvid Eurospike LR2 har valts), för att ha moderna kommunikationsmedel kompatibla med NATO, korsningsförmåga och mobilitet anpassad till ett engagemang i Centraleuropa i all terräng, för att kunna operera i en NBCR förorenad miljö, och har ett aktivt skyddssystem för att säkerställa överlevnadsförmågan hos pansarfordonet. Dessutom, med hänsyn till lokal tillverkning, bör det bepansrade fordonet inte överstiga enhetspriset på €1,738,931,000 XNUMX XNUMX XNUMX.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT