Genom att minska MMRCA 57-programmet till 2 flygplan ökar Indien Rafales chanser att vinna

År 2001 lanserade New Delhi en mycket viktig tävling som syftade till att skaffa 114 medelstora stridsflygplan för att ersätta dess Mig-27 och Jaguar som skulle nå sin åldersgräns i slutet av 2010-talet. 2012 tillkännagav de indiska myndigheterna segern för Dassault Rafale, och starten av förhandlingarna för lokal industriell produktion av dessa flygplan avsedda för det indiska flygvapnet. Emellertid kom många svårigheter att försvåra diskussionerna, särskilt om deltagandet av den statliga industrimannen HAL, vilket ledde till att Paris och New Delhi 2015 tillkännagav att denna operation ställdes in, ersatt av en fast order på 36 Rafale tillverkade i Frankrike. Men om de nya indiska Rafales som sedan har anlänt i skvadroner har gjort det möjligt för New Delhi att delvis kompensera för den ständiga minskningen av antalet operativa stridsskvadroner, blev det snabbt nödvändigt att lansera en ny tävling, i synnerhet för att kompensera för meddelade tillbakadragande Mig-21 Bison alltmer omkörd av nya kinesiska och pakistanska flygplan.

MMRCA 2-tävlingen lanserades 2018, initialt för att förvärva 110 lätta fighters för att ersätta Bison. Men efter intensiv lobbying från IAF som står inför en betydande minskning av dess operativa kapacitet, meddelade de indiska myndigheterna ett år senare att även medelstora flygplan fick konkurrera. Faktum är att det som från början var tänkt att vara en tävling mellan svenska JAS-39 Gripen E/F och Lockheed-Martin F-21, i verkligheten ett F-16 Block 70 omdöpt för att tillåta lokal tillverkning, förvandlades till en upprepning av första tävlingen, med ankomsten, förutom dessa två flygplan, av F-15EX och F/A 18 E/F Super Hornet från Boeing, Eurofighter Typhoon, den ryska Su-35 och den franska Rafale . Sedan dess har situationen, trots många rykten, knappast förändrats, samtidigt som de indiska myndigheterna genomförde en allt mer ambitiös och restriktiv lokal produktionspolitik, vilket försvårade förhandlingarna med tillverkarna.

Ankomsten av de första Rafales till Indien 2020 utgjorde ett politiskt och medialt evenemang i landet

Selon Indisk företagswebbplats businesswolrd.in, en ny utveckling inträffade nyligen, eftersom New Delhi skulle ha beslutat att minska ambitionerna för MMRCA 2-programmet från 114 till 57 flygplan, samtidigt som man bibehåller imperativen för tekniköverföring och lokal tillverkning, för att främja strategin för Make in India, och att förbereda för ankomsten av nya indiska-tillverkade flygplan från LCA Mk2 och AMCA-programmen. Ett sådant beslut blandar dock om korten grundligt när det gäller de skiljeförfaranden som kommer att genomföras i slutet av året av New Delhi angående detta kontrakt, och på ett inducerat sätt stärker det avsevärt chanserna att se Rafale vinna igen. i Indien . Den franska apparaten kan verkligen lita på flera mer än betydande tillgångar för att få övertaget över sina amerikanska, ryska och europeiska konkurrenter.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT