Polen fortsätter att utesluta europeiska erbjudanden från sina vapenkontrakt

Sedan annulleringen av Caracal-helikopterkontraktet som aviserades 2016 för att vända sig till amerikansktillverkade helikoptrar, har Warszawa visat en mycket tydlig preferens för amerikansk utrustning, med storleksordningen 2 luftvärns- och antimissilbatterier Patriot PAC3 2018, fr.o.m. 20 HIMARS raketsystem med flera uppskjutningar, av 185 Javelin pansarvärnsmissiler och 32 F-35A jaktbombplan under 2019 och på senare tid 250 M1A2 Abrams tunga stridsvagnar 2021. I många fall erbjöds likvärdig eller till och med överlägsen europeisk utrustning (Rafale/Typhoon/Gripen-flygplan, MMP/EuroSpike-missiler, SAMP/T Mamba-system och Leopard 2A7-stridsvagnar), utan att de kunde tvinga sig på erbjudandena amerikaner. De senaste polska skiljedomarna tycks dock indikera att utöver den proamerikanska tropism som redan till stor del har belysts under de senaste åren, så genomför de polska myndigheterna också en öppet fientlig försvarsutrustningsstrategi gentemot sina partner i "Europeiska unionen".

Således tillkännagav Warszawa för några veckor sedan ordern på 3 fregatter baserade på Arrowhead 140-modellen från det brittiska företaget Babcock, ett kontrakt på 2 miljarder euro enligt Miecznik-program (Svärdfisk), till nackdel av det tyska erbjudandet om TKMS och dess fregatt Meko 300, efter att spanska Navantia uteslöts från tävlingen. För några dagar sedan tillkännagav den polske försvarsministern Mariusz Błaszczak sin avsikt att beställa 6 nya Patriot PAC 3 antimissilbatterier samt 500 Himars multipelraketsystem från USA. Slutligen, måndagen den 30 maj tillkännagav Mariusz Błaszczak undertecknandet av ett samarbetsavtal med sin sydkoreanska motsvarighet Lee Jong-Sup, för att skaffa nya Krab självgående artillerisystem, samt en fordonsmodell av sydkoreansk infanteristrid till ersätta polska IFV från Warszawapakten, utan att det specificeras om det var 21-tons K-25 eller 21-ton AS-42 Redback, den senare tävlar för närvarande i Australien mot … KF-41 Lynx från tyska Rheinmetall.

Polen planerar att förvärva sydkoreanska K-21 eller AS-21 Redback IFVs (här i illustrationen)

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT