På besök i Capitolium vill den grekiske premiärministern skaffa F-35 och varnar för Turkiet

Sedan början av 70-talet, alltså redan innan anslutningen till Europeiska unionen (1981), har Aten alltid fört en balanserad strategi att utrusta sina flygvapen, samtidigt som de förlitar sig på amerikanska och franska flygplan. På 70- och 80-talen utvecklades Mirage F1s under en blåvit kokard tillsammans med F4 Phantom 2, F5 Tiger II och A7 Corsair 2, medan på 90-talet fullbordade Hellenic Mirage 2000 sin flotta av F-16:or. Idag avser de grekiska myndigheterna att utöka denna modell som gav övertygande resultat för att begränsa spänningarna med den turkiska grannen, genom att förvärva franska Rafales, och genom att uppgradera dess F-16 till den senaste Block 70 Viper-standarden. Aten tänker dock inte stanna där. Med anledning av sitt officiella besök i USA, premiärminister Kyriakos Mitsotakis har verkligen meddelat att han har för avsikt att förvärva en skvadron av amerikanska F-35 Lighting II att ersätta några av sina F-16.

Enligt den grekiska statschefen kommer beställningen att läggas 2028, med hopp om att de första enheterna ska levereras före början av nästa decennium. Dessutom har Aten enligt uppgift redan diskuterat med Lockheed Martin om att gå med i Lighting II-programmet som en industriell partner, för att dra nytta av sin flygindustri som redan är starkt engagerad i produktion och underhåll av exporterade F-16:or. Detta tillkännagivande är inte på något sätt förvånande, särskilt eftersom Aten länge hade indikerat att man hade för avsikt att skaffa det nya amerikanska jaktplanet vid sidan av franska Rafale, som en del av moderniseringen av dess flygvapen, i synnerhet för att begränsa hotet från de turkiska beväpnade styrkor, och de spänningar som har motsatt sig Aten och Nicosia, med stöd av Paris, mot Ankara de senaste åren.

Aten har för avsikt att beställa en skvadron (18 till 24 flygplan) av F-35A 2028 som en del av moderniseringen av dess flygvapen

Detta officiella tillkännagivande är dock inte utan sammanhang. Det kommer faktiskt när den amerikanska kongressen verkade ha mildrat sina ståndpunkter om de sanktioner som infördes mot Turkiet efter Ankaras förvärv av S-400 luftvärnssystem och det allvarliga embargot mot amerikansk försvarsteknik som följde. Sålunda, tills nyligen, var den amerikanska kongressen särskilt fientligt inställd till de flesta turkiska krav på export av amerikansk försvarsteknik, utöver uteslutningen av Ankara från F-35-programmet. Sålunda hade de amerikanska parlamentarikerna meddelat att de ville motsätta sig de turkiska myndigheternas begäran om förvärv av 40 nya F-16 stridsplan enligt Block 70-standarden, samt 80 kit för att bära lika många enheter som redan är i drift. inom det turkiska flygvapnet till denna standard, allt för mer än 6 miljarder dollar. Men på grund av Turkiets engagemang vid sidan av Ukraina sedan konfliktens början, och Ankaras tillfredsställande attityd hittills inom ramen för Nato kring denna kris, Amerikanska lagstiftare hade antytt att de kunde överväga att tillåta ett återupptagande av USA:s försvarsexport till Turkiet. Och det är just detta Kyriakos Mitsotakis tänker varna senatorer och representanter mot under sitt besök i Capitolium.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT