Taiwan håller också på att utveckla ett nytt jaktplan inspirerat av amerikanska F-35

Oavsett om du gillar Lockheed Martins F-35 Lighting II smygstridsflygplan eller inte, är det tydligt att det amerikanska flygplanet har inspirerat många program runt om i världen sedan det togs i bruk. Vi kände redan till programmet Sydkoreanska K-FX med KF-21 Boramae presenterades förra året, den Turkiska TF-X-programmet som idag stöter på betydande svårigheter efter västerländska sanktioner, eller till och med den japanska valutan, som idag verkar närma sig den brittiska stormen. Bortom den västerländska sfären är det ingen tvekan om att Lighting II har inspirerat den framtida kinesiska J-35 som kommer att utrusta Pekings hangarfartygMedan det ryska Su-75 schackmattprogrammet med en osäker framtid var tydligt utformad för att svara på det amerikanska erbjudandet på detta område. Ett nytt program har precis anslutit sig till den här listan över jaktplan inspirerade av F-35, denna gång på ön Taiwan, Next Generation Main Fighter Development Project.

Taipei hade inte gjort någon hemlighet av sin avsikt att utveckla en ny stridsenhet, efter F-CK-1 Ching-Kuo härledd från F-16. Men tills nu visste vi inte vilka axlar som skulle följas av de taiwanesiska ingenjörerna. Vi vet nu mer sedan publiceringen av flera uppgifter av Up Medias webbplats, och i synnerhet angående viljan hos myndigheterna i Taiwan att utrustas med en apparat som erbjuder kapacitet liknande den hos Lockheed-planet, av vilken den skulle vara inspirerad av minst lika mycket som den sydkoreanska KF-21. Dessutom kommer programmet till stor del att baseras på importerad teknik (inklusive amerikansk), särskilt när det gäller dess turbojets och dess flygelektronik. Slutligen avser Taipei att prototypen av enheten ska göra sin första taxi innan presidenten Tsai Ing-Wens mandat löper ut, i maj 2024, och sin första flygning året därpå.

KF21 presentation Nyheter Försvar | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion
Sambandet mellan sydkoreanska KF-21 Boramae och amerikanska F-35 Lighting II är uppenbart

Enligt webbplatsen, om de taiwanesiska ingenjörerna från början tänkte använda en lösning baserad på en utveckling av Honeywell/ITEC F125-GA-100 turbojet som utrustar F-CK-1, verkar det nu som att General Electric F-414, som redan driver den amerikanska Super Hornet, och som nått betydande internationell framgång för att utrusta många program som svenska Gripen E, sydkoreanska KF-21 Boramae eller till och med Tejas Mk2 och indiska AMCA, är privilegierad. Detta tyder på att när det gäller KF-21 och T-FX kommer det nya taiwanesiska jaktplanet också att vara tvåmotorigt, precis som F-CK-1 redan är, en konfiguration bättre lämpad för sjöflyguppdrag och framför allt påtvingad att driva ett genomsnittligt jaktplan medan den överväldigade men ömtåliga F-135-turbojeten i F-35 inte heller erbjuds för export. Flygelektroniken kommer till största delen att tillhandahållas av L3 Harris och BAE, medan AESA-radarmodellen och gränssnittet mellan människa och maskin i cockpit kommer att tillkännages före slutet av månaden.


LOGO meta försvar 70 Försvarsnyheter | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
alla artiklar utan reklam, från €1,99.


Nyhetsbrev prenumeration

Registrera dig för Meta-Defense nyhetsbrev att ta emot
senaste modeartiklarna dagligen eller veckovis

- Annons -

För vidare

2 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna