En ny modell av kärnvapenattackubåt identifierad i Kina

Medan all uppmärksamhet i media nu fokuseras på utvecklingen av konflikten i Ukraina, fortsätter de andra operationsområdena och potentiella konfrontationer att utvecklas. Detta är särskilt fallet i Asien och i Indo-Stillahavsområdet, med successiva tillkännagivanden om utvecklingen av ny kapacitet i Taiwan, Japan, Sydkorea och framför allt i Folkrepubliken Kina. Bland dessa avslöjanden, sändningen av ett satellitfoto som visar en ny modell av kinesisk atomattackubåt förtjänar särskild uppmärksamhet, eftersom undervattensdimensionen under de kommande åren kommer att utgöra ett stort område för konfrontation mellan Peking och de västra lägren.

Tills nyligen ansågs kinesiska militära undervattensfarkoster vara av lägre kvalitet och hade rykte om sig att vara mindre effektiva och framför allt mycket bullrigare än deras modernaste västerländska motsvarigheter. Men med ankomsten av Yuan-klass Typ 039A konventionella anaerobdrivna ubåtar (2006), sedan ändringar i Shang II-klass Typ 093A nukleär attackubåt (2015), hade visat att Peking snabbt hade kommit ikapp på detta område. Den nya satellitbilden av Planet Labs (I huvudillustrationen) visar en ny modell av SNA som färdigställs på Huludao-varven i norra Kina. Även om bildkvaliteten inte är optimal markerar två aspekter ändå en djupgående utveckling när det gäller Shang II-klassen, med tillägg av vertikala uppskjutningssystem samt en kanalpropeller av pumpjettyp, vilket tyder på ytterligare förbättrade operationella och akustiska kapaciteter för kineserna ubåtsflotta.

Kina anpassar till idag 6 SNA Typ 093 är 4 Type093A. Varje ubåt har sina egna egenskaper och modifieringar, vilket tyder på att Shang I/II-klassen är lika mycket en operativ klass som en teknisk mognadsklass.

Det allmänna utseendet på den nya ubåten, liksom dess beräknade längd på 110 meter, tyder på att det inte är en ny klass av kinesisk SNA, utan en betydande utveckling av Type 093A Shang II. De två observerade evolutionerna överstiger dock vida de iterativa evolutionerna som observerats på var och en av de Shang II som har observerats hittills, vilket tyder på att det verkligen är en stor evolution av modellen, och därför förmodligen en ny klass, identifierad tillfälligt som Type 093B, och inte av den nya klassen av SNA Type 095 designas. Det är dock lätt att föreställa sig att denna nya klass kommer att utgöra ett nytt skede i den snabba utvecklingen av de kinesiska varvens know-how och undervattensteknik.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT