Colombia blir en "stor allierad" till USA

Kriget i Ukraina har genererat en viss radikalisering på nivån för internationella relationer, i Europa förstås, men också på hela planeten. I detta sammanhang misslyckades president Maduros Venezuela inte att spela ett viktigt kort, genom att visa ett osvikligt stöd för Moskva från början av konflikten, och genom att systematiskt rösta emot de texter som riktade sig till Ryska federationen i FN. . För Caracas handlar det om att säkra Kremls goda nåder, vars militära stöd och vad gäller vapenexport är avgörande för att upprätthålla regimen på plats. Om närmandet till Moskva och Peking härrör från Chavez-perioden, intensifierades det under Maduroregimen, varvid Venezuela hade erhållit gynnsamma villkor från Ryssland för att skaffa ny utrustning, särskilt Su-30-stridsflygplan.

Detta nya steg som Caracas tagit är inte utan att skapa djup oro runt om i landet, särskilt i Colombia, medan de två länderna har upprätthållit mer än spända relationer sedan 2015, särskilt eftersom den venezuelanska försvarsbudgeten är 12 gånger lägre än dess grannlands, landet har ändå en mycket bättre utrustad väpnad styrka, som framför allt ställer in T-72 tunga stridsvagnar, Mi-35 stridshelikoptrar och 2S19 Msta-S självgående kanoner, varav de saknar de colombianska väpnade styrkorna, länge organiserade främst för kampen mot terrorism mot FARC och kampen mot de droghandlare som delvis kontrollerade landet. Under dessa förhållanden, tillkännagivandet den 10 maj av USA:s president Joe Biden, enligt vilken Colombia nu anslutit sig till listan över större allierade länder som inte tillhör Nato, tyder på en trolig hårdare relation mellan de två sydamerikanska länderna.

Till skillnad från Colombia har Venezuela tung utrustning som lämpar sig för högintensivt engagemang, inklusive 92 T-72B1 tunga stridsvagnar från Ryssland

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT