Grekland redo att spendera 2 miljarder euro för att modernisera sina tunga stridsvagnar Leopard 1 och 2

Si USA och vissa européer tenderar att mjuka upp sina positioner gentemot Turkiet, de grekiska myndigheterna och militären å sin sida delar långt ifrån denna förhoppning om en eventuell förändring av metod och mål från den turkiske presidenten R. T Erdogans sida och en normalisering av relationerna med Ankara. Medan Grekland kan förlita sig på en solid tillväxt på 8,1 % 2021 och mer än 7 % förväntad 2022, och dess offentliga finanser åter är i det gröna, kan Aten nu fokusera på att modernisera sina landstyrkor, efter att ha ägnat betydande ansträngningar åt att modernisera landets styrkor. flygvapnen med förvärvet av 24 Rafale-flygplan och moderniseringen av 80 F-16 till den senaste Block 70-standarden, samt dess marinstyrkor, med förvärvet av Typ 214-ubåtar och FDI-fregatter.

För detta kommer Aten troligen att vända sig till sin historiska partner, tysken Krauss Maffei Wegman, som just har lämnat in ett förslag som bedöms som mycket attraktivt av de grekiska myndigheterna. Den tyska gruppen föreslår att uppgradera de 183 Leopard 2A4 som för närvarande är i tjänst med de grekiska arméerna till A7-standarden och att modernisera 190 av sina Leopard 1 A5 för ett belopp av 1.3 miljarder euro, inklusive skapandet av ett underhåll i landet. Dessutom erbjuder KMW Aten att utrusta de 183 Leopard 2A7 med israeliska Rafaels Trophy hard-kill aktivt skyddssystem, i en konfiguration liknande den som valts av Bundeswehr (men för endast 17 av dess stridsvagnar) för en extra kostnad på 600 miljoner euro , inklusive installation av systemet av den tyska tillverkaren. Enligt webbplatsen Defensereview.gr, enligt uppgift välkomnades förslaget av försvarsminister Nikos Panagiotopoulos under ett möte med den tyska ambassadören i Aten i går.

KMW erbjuder moderniseringen av 190 grekiska Leopard 1A5, inklusive byte av huvudvapen och siktsystem

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Flash-artiklar är tillgängliga i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna om analyser, nyheter och sammanfattning. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Köp av prenumerationer är endast tillgängligt från webbplatsen – avsnittet Prenumerationer och verktyg


Om du vill veta mer

Meta-försvar

GRATIS
SIKT