Ryska styrkor förlorade den första tunga stridsvagnen T-90M i Ukraina

Med undantag för T-14 Armata som för närvarande inte är i operativ bemanning i de ryska arméerna, T-90M Proryv-3 (Breakthrough-3) är utan tvekan den modernaste tanken, den bäst beväpnade och bäst skyddade i tjänst med ryska enheter. Emellertid presenterades pansarfordonet som ett T-90 som innehåller många element från T-14 Armata, i synnerhet 125 mm pistolen 2А82-1М och Kalina eldledningssystem, var inte engagerad i Ukraina förrän i slutet av april 2022. Även om T-2019M togs i tjänst 90, är verkligen en sällsynt vara inom de ryska väpnade styrkorna, och det uppskattas att mindre än 100 exemplar faktiskt har levererats hittills, främst inom 2nd Guards Tank Battalion av 1st Armored Army. Faktum är att bilden som publicerades i går av den ukrainska journalisten Ilia Ponamarenko, som visar det rökande kadaveret av en T-90M fotograferat i utkanten av Charkiv bakom sin kollega Andriy Tsapliyenko, är utan tvekan ett bakslag för Moskva och en framgång för de ukrainska försvararna.

Det måste sägas att T-90M presenteras som en tung stridsvagn med allt för att få övertaget över sina motståndare, inklusive mot de bästa västerländska stridsvagnarna, i väntan på att den mycket moderna men mycket dyra T -14 Armata ska tas i bruk. Liksom T-72B3M och T-80BVM är T-90M designad på grundval av en befintlig modell, T-90A, i sig en utveckling av T-72 inför svårigheterna med att genomföra implementeringen av T-80 och deras komplexa turbiner. Men Proryv-3 innehåller utvecklingar som är mycket överlägsna de andra modellerna, med i synnerhet pansar förstärkt av det aktiva systemet Relikt-ERA, ett Soft-kill aktivt skyddssystem och integrationen av en kommunikationssvit och avancerad kommando. Så småningom skulle även T-90M ta emot Hard-Kill Arena-M-systemet, men bilder som släpptes när tanken anlände till Ukraina visade inte sådan utrustning. Till slut skulle T-90M, vid sidan av T-14 Armata, representera spjutspetsen för den ryska pansarstyrkan år 2027, medan 900 exemplar av dessa två tunga stridsvagnar skulle levereras inom denna deadline.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT