Den amerikanska kongressen kan tillåta export av nya F-16 Block 70 Vipers till Turkiet

I oktober 2021 hade de turkiska myndigheterna officiellt lämnat in en begäran till Foreign Military Sales, eller FMS, den amerikanska organisationen som ansvarar för vapenexport till USA:s allierade, för skaffa 40 nya F-16 Block 70 Viper och 80 kit vilket gör det möjligt att föra sina egna flygplan till denna mycket mer avancerade och effektiva standard än F-16 C/D Block 52 som för närvarande är i tjänst med det turkiska flygvapnet. Ja President Biden lovade att göra vad han kunde för att se igenom denna begäran, den Den amerikanska kongressen, som strängt kontrollerar USA:s vapenexport, motsatte sig det, mot en bakgrund av kris angående förvärvet av ryska S-400-system av Ankara, och den turkiska flottans provokativa manövrar i östra Medelhavet och runt Cypern.

Kriget i Ukraina och stödet från Ankara till Kiev, särskilt genom TB2 Bayraktar-drönarna som har blivit ikoniska för det ukrainska motståndet, men också de turkiska myndigheternas ansträngningar att försöka påverka Vladimir Putins radikala hållning och uppträda ryskt. -Ukrainska förhandlingar har påtagligt mildrat beslutsamheten hos amerikanska parlamentariker, särskilt eftersom landet har blockerat sunden som ger tillgång till Svarta havet i enlighet med Montreux-konventionen, och eftersom det spelade en nyckelroll i frigivningen av före detta Marine Trevor Reed av Moskva. I själva verket, enligt den amerikanska sajten Defensenews.com, kan den amerikanska kongressen häva sitt veto mot denna transaktion på 6 miljarder dollar, vilket gör det möjligt för Ankara att modernisera sitt flygvapen. Observera att enligt webbplatsen skulle detta tillstånd inte ifrågasätta uteslutningen av Turkiet från F-35-programmet.

F-16 Block 70 Viper (här en taiwanesisk modell) har moderniserad flygelektronik och en ny AESA AN/APG-83 radar

Detta tillkännagivande kommer några dagar efter att Ismael Demir, den turkiske ministern med ansvar för förvärv av militär utrustning, meddelade att han hade för avsikt att skaffa ett andra ryskt S-400-batteri, i enlighet med det ursprungliga kontraktet som föreskrev leverans av 2 batterier, medan endast ett av dem faktiskt levererades 2019. Det är möjligt att förändringen av amerikanska parlamentarikers position föregick detta tillkännagivande och att detta skulle kunna vända effekterna . Det är dock också möjligt att det var ett beslut att hålla Ankara i bättre form gentemot Atlantalliansen och USA, samtidigt som spänningarna med Ryssland satte Turkiet tillbaka i hjärtat av det allierade försvarssystemet. södra fronten av alliansen och i Svarta havet.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT