Blir luftvärnsartilleri ett trovärdigt alternativ igen?

Under Vietnamkriget förlorade de amerikanska väpnade styrkorna nästan 3.750 5.600 plan och 15 25 helikoptrar. Medan nordvietnamesiska jaktplan och missiler spelade en avgörande roll, sköt de tillsammans bara ner 60 % av de flygplan som förlorats av USA, medan olyckor stod för 45 % av de registrerade förlusterna. De återstående 70 % kom från nordvietnamesiskt luftvärnsartilleri, som utgjorde det största hotet mot amerikanska flygplan under hela kriget. Billiga att skaffa och relativt enkla att implementera, de luftvärnsbatterier av sovjetiska och kinesiska fakturan som implementerats av Nordvietnam enbart sköt ner XNUMX % av stridsflygplanen och XNUMX % av helikoptrarna som förlorades i strid av USA under denna konflikt.

Men i slutet av denna konflikt prioriterades utvecklingen av luftvärnssystem baserade på missiler, som anses vara effektivare och mer precisa än luftvärnsartilleri, delvis på grund av det utmärkta beteendet egyptiska SA-6 luftvärnssystem under Yom Kippur-kriget 1973, ett nytt sovjettillverkat system som är både mobilt och effektivt, kapabelt att fånga upp flygplan som opererar på medelhög och hög höjd inom en radie av 30 km, och som innebar betydande problem och många förluster för den israeliska luften kraft under de första dagarna av konflikten. Faktum är att amerikaner och sovjeter under 70-talet engagerade sig i en kapplöpning för att utveckla den här typen av vapen, med Patrioten och SM2:an över Atlanten, och S-300 och Buk på den sovjetiska sidan. Samtidigt minskade antalet artillerisystem dedikerade till luftvärnsförsvar snabbt, till förmån för dessa långdistanssystem, och kortdistanssystem som den fransk-tyska Roland och den sovjetiska SA-8 Osa.

Patriot-systemet, som utvecklades som en del av den amerikanska arméns BIG 5-program i början av 70-talet, är symboliskt för missilens överlägsenhet i luftvärnsförsvar från det datumet.

Som alltid i konkurrensen mellan lansen och skölden, medan luftvärnsmissiler blev mer och mer effektiva, utrustade flygvapnen sina flygplan med kapacitet att motverka dessa system, oavsett om det är lockbete, system som stör, flyger på mycket låg höjd och hög hastighet , och till och med smyg, samt medel för att övervinna de kraftfulla radarerna som styr dessa system. Framför allt, från 90-talet, verkade så kallade stand-off luft-till-mark-vapen kunna släppas av ett stridsflygplan från ett säkert avstånd, alltså utanför räckvidd för luftvärnssystem, för att träffa sitt mål. Faktum är att maktbalansen utvecklades igen, med distansvapen som var svåra att fånga upp för luftvärnsmissiler, och ibland till och med billigare än de missiler som avfyrades mot dem. Med uppkomsten av drönare och guidade raketer på 2000-talet förvärrades problemet, till den grad att missilen inte längre ansågs vara det absoluta och ultimata svaret på lufthot.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT