Sydkoreas hangarfartygsprogram CVX under beskjutning från kritiker

Inför uppkomsten av Nordkoreas första anfallskapacitet, meddelade den sydkoreanska generalstaben, med stöd av regeringen, i juli 2019 sin avsikt att förvärva två lätta hangarfartyg kapabel att manövrera 20 F-35B stridsflygplan vardera med vertikal eller kort start och landning. Enligt militärens argument kommer detta program, kallat CVX, att göra det möjligt att upprätthålla strejk- och insatsförmåga även om Pyongyang skulle starta fientligheter mot sin granne i söder, och att förstöra sydkoreanska flygbaser med anfall. kryssningsmissiler. Under 2020 utvecklades dock projektet till att endast gälla en ett enda fartyg med en last på 40.000 XNUMX ton härrörande från attackhelikopterfartyg av Dokdo-klassen, och Seoul beställde bara 20 F-35B som ett resultat.

Ändå av många röster höjdes i Seoul mot detta program sedan dess tillkännagivande, inklusive på det akademiska området, att ifrågasätta dess operativa relevans och dess kostnads-nyttoförhållande. Enligt dess belackare är chanserna låga att alla sydkoreanska flygbaser faktiskt kommer att neutraliseras av Nordkorea av överraskning, särskilt eftersom landet satsar hårt på att förbättra sin antimissil- och antiballistiska förmåga. Dessutom har Seoul inget behov av kraftprojektionskapacitet, huvudrollen för ett hangarfartyg, och att skaffa ett sådant fartyg enbart för att svara på defensiva scenarier skulle visa sig vara mycket ineffektivt i budgetmässiga termer som när det gäller personal.

Till skillnad från Japan, planerade inte Seoul att modifiera sina 2 Dokdo-klass LHDs för att implementera F-35Bs. Vi kan tro att om CLC-programmet skulle överges skulle hypotesen kunna dyka upp igen.

Det är sant att när det gäller insatsförmåga och hotkontroll har den sydkoreanska flottan redan, och kommer att ha i framtiden, mer än betydande kapacitet. I själva verket, med serien av 6 KDX-III tunga jagare, har den fått en högpresterande marin kapacitet både för att motverka nordkoreanska ballistiska missiler och kryssningsmissiler med SM3- och SM6-missilerna, än slagförmåga med Hyunmoo-3 kryssningsmissiler med en räckvidd på mer än 1500 km. Dessutom har landet nu ubåtsuppskjutna ballistiska missiler, eller SLBM, ombord på sina nya AIP Dosan Ahn Chang-ho ubåtar som kan implementera Hyunmoo-4-4 ballistiska medeldistansmissilen. Faktum är att i slutet av decenniet kommer den sydkoreanska flottan att ha 9 ubåtar och 6 jagare tungt beväpnade och kapabla till vedergällningsanfall mot nordkoreanska offensiva kapacitet.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT