Brasilien beställer ytterligare JAS-39E Gripen NG från Saab

De senaste åren har varit särskilt ansträngande för den svenska tillverkaren Saab, och dess nya JAS-39 E/F Gripen NG fighter. Efter att ha blivit utestängd från tävlingen i Schweiz grundade den svenska gruppen viktiga och berättigade förhoppningar om att lägga på sig för att ersätta de finska F/A-18:orna och var i final i den kanadensiska tävlingen. Tyvärr vände sig dessa tre länder till amerikanska F-35A. Samtidigt vände sig de framväxande europeiska flygvapnen i de östliga länderna, som utgjorde de första kunderna till Gripen på 90- och 2000-talen, massivt till den amerikanska F-16 Block 70 Viper, medan även Thailand, också en Gripen-kund, meddelade att man nu gynnar F-35 framför det svenska flygplanet, och att Kroatien har vänt sig till en begagnad Rafale-flotta till nackdel för Viper och Gripen. I slutändan, med undantag för beställningen av 36 Gripen NG från Brasilien 2014, noterade Saabs nya flygplan inga andra exportframgångar, vilket utgör ett diffust men mycket reellt hot mot framtiden för svensk militärflygplanskonstruktion.

Faktum är att tillkännagivandet av general Carlos de Almeida Baptista Jr, stabschef för det brasilianska flygvapnet, med anledning av firandet på Santa Cruz flygvapenbas nära Rio, utgör definitivt en stor nyhet för Stockholm. I samband med leveransen av den 4:e och 5:e brasilianska Gripen NG samproducerad av Ambraer, förklarade den senare att Brasilien snart skulle förvärva 4 nya JAS-39E Gripen NG ensitsiga, och att förhandlingar skulle inledas med sikte att skaffa 36 nya flygplan av denna typ, medan de 36 flygplanen av första beställningen väntas i slutet av 2024.

JAS-39 E/F Gripen NG kommer att tillhandahålla oöverträffade kraftprojektionsförmåga till det brasilianska flygvapnet

Dessa nya beställningar, som uppskattas till 240 miljoner dollar för de 4 flygplanen, och mellan 1,8 och 2 miljarder dollar för partiet av ytterligare 36 Gripen NGs (jämfört med 4,7 miljarder dollar för den första ordern med betydande tekniköverföringar) kommer att göra det möjligt för det brasilianska flygvapnet att slutföra dess flotta i enlighet med FX-programmet som initialt var inriktat på ett format på 100 stridsflygplan, senare reducerat till 70, och för att ge Rio det största stridsflygvapnet på den sydamerikanska kontinenten. Med ett slutligt kuvert på mellan 7,5 och 8 miljarder dollar kommer detta program också att bli det största vapenkontraktet som någonsin lanserats av Brasilia, på samma nivå som konstruktionsprogrammet för de 4 Scorpene-ubåtarna för den brasilianska flottan som tilldelades den franska flottgruppen 2009 , och vars sista fartyg ska sjösättas i slutet av detta år.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT