USA planerar att stärka sin avskräckningsförmåga i Europa

Genomfört från mitten av 60-talet mitt under det kalla kriget, och på ett mycket konfidentiellt sätt, gjorde Natos gemensamma avskräckning det möjligt för medlemmarnas arméer att använda amerikanska kärnvapen, med en princip som kallas "dubbelnycklar", USA och ledarna för de europeiska arméerna som implementerar dessa vapen har båda en "nyckel" som gör det möjligt att beväpna kärnladdningarna, och utpekandet av målen är å andra sidan ansvaret för Alliansens integrerade kommando, inte staterna själva. Under åren har detta system utvecklats för att på permanent basis sammanföra endast 5 medlemmar av alliansen, Tyskland, Belgien, Italien, Nederländerna och Turkiet, var och en med kärnvapen. Nato på sin mark, i detta fall B- 61 gravitationella kärnvapenbomber, men även anordningar anpassade för att implementera dem, nämligen F-16 och Panavia Tornado.

Länge präglat av sekretessstämpeln, inklusive gentemot den allmänna opinionen i de länder som deltar i detta uppdrag, var Natos gemensamma avskräckning trots allt välkänd för de sovjetiska myndigheterna, varvid Washington hade informerat Moskva om detta uppdrag inför de första diskussionerna ang. begränsningen av strategiska vapen i början av 70-talet. Utöver dessa vapen hade USA även placerat ut kärnkraftskapacitet under amerikansk kontroll på marken för några av Nato-medlemmarna, såsom Tyskland, Storbritannien och Turkiet, oavsett om Tomahawk-kryssningsrobotar , den ballistiska missilen Pershing 2 eller luftburna bomber, särskilt under den mycket svåra euromissilkrisen mellan 1983 och 1986, då Frankrike och Storbritannien också hade sin egen kärnvapenanfallskapacitet, vare sig den var i luften, till sjöss eller på land, utan att någon av dessa förmågor fanns. kontrolleras av alliansenAtlanten själv.

Från 1977 till 1999 genomförde F-111 från Lakenheath Air Force Base i Storbritannien avskräckningsuppdrag i Europa till förmån för Nato och USA.

Efter det kalla krigets slut minskade både Natos och dess medlemmars avskräckande ställning avsevärt. USA drog tillbaka sina sista kärnvapen från europeisk mark 2009, medan Frankrike tog bort sin del av sin kärnvapentriad från mark till mark, och Storbritannien för sin del eliminerade luftkomponenten i sitt avskräckande medel för att undvika att bara lita på sin ballistiska missilubåtar. Till och med Natos gemensamma avskräckande avskräckning kom under kritik från kritiker när hemlighetens slöja vissnade, och en del av den allmänna opinionen ansåg att denna hållning var föråldrad. Spänningarna och sedan kriget i Ukraina har, återigen, djupt vänt situationen, såväl som uppfattningen av den allmänna opinionen i detta ämne, vilket ledde till att Tyskland gick ut för F-35A som Nederländerna. , Belgien och Italien , enheten har valts av NATO för att bära den nya versionen av B-61Mod12 kärnvapenbomb som är avsedd att bli standardammunition för delad avskräckning.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT