Tjänar ryska övergrepp i Ukraina ett militärt mål?

Sedan början av tillbakadragandet av ryska styrkor runt och norr om Kiev har vittnesmål och bevis på många övergrepp som utförts av ryska soldater mot civilbefolkningen snabbt mångdubblats. Om det fortfarande finns tid i dag för utredningen verkar det nu som att dessa inte var ett arbete av isolerade soldater, utan av en samordnad aktion som genomfördes med godkännande av det ryska kommandot. Samtidigt har direkta attacker mot civilbefolkningen, förutom alla militära mål, också ökat markant under de senaste veckorna, särskilt i och runt Donbass. Medan debatten idag huvudsakligen kretsar kring vem som är ansvarig för dessa övergrepp, eller till och med de mycket osannolika möjligheterna att det skulle kunna iscensättas av ukrainarna, förblir orsakerna som ledde till sådant beteende bäst förbises, genom att argumentera att detta utlösande av våld skulle vara följden av de mycket våldsamma metoderna för övervakning och hazing inom de ryska arméerna, en mycket föga övertygande förklaring.

Om så var fallet, och om det var den enda förklaringen, skulle de ryska övergreppen ha börjat från början av konflikten. Men uppenbarligen visade de ryska arméerna under krigets första tre veckor en viss återhållsamhet mot civilbefolkningen: om de knappast brydde sig om de civila förlusterna i engagemangsområdet, som i Irpin, Hostomel, Charkiv eller Mariopol, det har inte förekommit några konsekventa och upprepade rapporter om massiva övergrepp mot civilbefolkningar i kontrollerade områden. Således visade invånarna i Cherson upprepade gånger sitt motstånd mot den ryska invasionen, utan att behöva möta massivt förtryck, åtminstone fram till den fjärde veckan av striderna. Visserligen, med hjälp av striderna tenderar soldaterna på båda sidor att bli mer radikala, och ökningen av våldet mot civila är på sätt och vis ett välkänt ont bland arméer i fält. Men massakrer som de som observerats i Bouccha överstiger vida denna förutsebara nivå av denna typ av övergrepp, i synnerhet mot obeväpnade civila som uppenbarligen inte utgör något omedelbart eller fördröjt hot mot styrkorna. Det är därför nödvändigt att överväga andra hypoteser för att förklara denna förskjutning i skräck i beteendet hos de ryska arméerna, eller åtminstone för vissa enheter, i den ockuperade zonen, och för att avgöra i vilken utsträckning, och i så fall varför, det ryska kommandot. organiserade sådana övergrepp.

civila i den ockuperade staden Cherson kunde demonstrera mot ryska styrkor under de första tre veckorna av konflikten

För att svara på denna fråga är det användbart att återvända till de ryska arméernas beteende under de första två veckorna av konflikten. Vid den tiden rapporterade det ukrainska meddelandet om många krigsfångar och visade unga soldater ofta demoraliserade, delvis lättade och väl behandlade av ukrainarna, som till och med gav dem möjligheten att ringa sin fru eller sin mor för att lugna dem. Det har till och med förekommit rapporter om ryska soldater som hoppat av till ukrainska styrkor, med en väloljad procedur för att möjliggöra säker kapitulation, inklusive att ta med tung utrustning. Även med tanke på filtret som representeras av ukrainsk propaganda, verkade det som att moralen inom de ryska arméerna var särskilt låg och att många soldater saknade stridslystnad och motivation. Denna låga moral hade också framförts som en av orsakerna till de ryska styrkornas dåliga prestation mot ukrainska styrkor som omvänt visade mycket stark moral.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT