Den amerikanska senaten röstar för att återaktivera Lend-Lease för att stödja Ukraina

I början av 30-talet valde USA en internationell neutralitetshållning, som svar på en viktig önskan från den amerikanska opinionen att inte låta sig dras in i ett nytt europeiskt krig. Från 1939 införde emellertid president Roosevelt Cash and Carry-systemet, vilket gjorde det möjligt för västerländska allierade i USA, såsom Storbritannien och Frankrike, att beställa militär utrustning producerad av amerikansk industri för att stärka sin egen kapacitet, inför maktökningen. av de tyska och italienska arméerna i Europa och japanerna i Stilla havet, så länge de omedelbart betalas i dollar eller guld. I slutet av slaget om Frankrike blev det emellertid uppenbart för president Roosevelt att USA inte kunde behålla denna neutralitetshållning länge utan att riskera att se axeln påtvinga sig hela Eurasien. . I februari 1941, när slaget om Storbritannien rasade, föreslog Roosevelt-administrationen en innovativ ny finansiell och industriell anordning för att stödja den brittiska krigsinsatsen, lån-leasing, vilket gjorde det möjligt för USA:s allierade att ta emot militärt och civilt material avsett att stödja krigsinsats mot Axeln, med särskilt flexibla betalningsvillkor, antingen i form av kredit, uthyrning med slutlig avkastning, byteshandel med råvaror eller territorier .

I slutet av andra världskriget tillät Lend-Lease, eller Lend-Lease på engelska, USA att förse sina allierade med utrustning till ett värde av nästan 50 miljarder dollar, motsvarande 500 miljarder dollar idag. Storbritannien var den största förmånstagaren av detta system med mer än 31 miljarder dollar i utrustning, inklusive mer än 350 fartyg, följt av Sovjetunionen med 11 miljarder dollar och Free France med 3,2 miljarder dollar. Alla dessa länder betalade dyrt för denna mekanism, särskilt Storbritannien som betalade låneräntan först i mitten av 70-talet och som förlorade många kommersiella och territoriella fördelar i denna förhandling. Totalt gynnades 36 länder av detta system, som utan tvekan spelade en avgörande roll i den allierade segern över axelstyrkorna och i den geopolitiska omorganisation som följde på slutet av andra världskriget.

Av de 11.000 4.700 amerikanska plan som skickades till Sovjetunionen var 39 2 Bell PXNUMX Aircobras, som har blivit ett mytiskt flygplan för det ryska flygvapnet tillsammans med Il-XNUMX Sturmovich.

Faktum är att tillkännagivandet från den amerikanska senaten i går angående den enhälliga omröstningen av återaktiveringen av Lend-Lease-systemet för att hantera Ryssland, bär på en historisk och politisk dimension av stor betydelse. Om lagen skulle röstas i tur och ordning av representanthuset, och även om det är osannolikt att det kommer att ske före de två veckorna av parlamentsuppehållet som börjar nästa tisdag, skulle det i själva verket göra det möjligt att avsevärt påskynda den förfaranden administrativa bestämmelser som gör det möjligt för Ukraina att beställa amerikansk militär utrustning, samtidigt som det erbjuder Kiev mycket betydande budgetmässig flexibilitet på kort sikt för att förstärka och utrusta sina arméer, inklusive tung amerikansk utrustning som stridsflyg, luftvärnssystem och antimissiler, fartyg och pansarfordon . Denna lag skulle också tillåta andra allierade länder att öka sin import av amerikansk militär utrustning, även när landets ekonomiska åtaganden är ogynnsamma, för att till exempel snabbt kunna överföra sovjetisk utrustning till Ukraina.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT