Kommer Rafale att bli arvtagaren till Mirage III för framtiden för den franska flygindustrin?

Snabb, smidig, kraftfull och välbeväpnad, Mirage III är utan tvekan en legend inom militärt stridsflyg runt om i världen. I händerna på israeliska piloter segrade Dassault Aviations enmotoriga deltavingejaktflygplan mot arabiska MiGs och jägare under sexdagars- och Yom Kippur-krigen och spelade en avgörande roll i den judiska statens seger i dessa två konflikter, som prydde flygplan med en aura av effektivitet och prestanda som byggde sin exportframgång med 1400 13 byggda flygplan (Mirage III och V), och som under flera decennier införde Dassault Aviations jaktplan på den internationella marknaden. Mirage III/V exporterades alltså till 1 länder, dess efterföljare Mirage F10 till 2000 länder och Mirage 8 till 100 länder. Vart och ett av dessa flygplan behöll de viktigaste fördelarna med Mirage III, nämligen hög prestanda för ett kompakt och ekonomiskt flygplan att köpa och använda jämfört med de flesta amerikanska flygplan, såsom F-104 Super Sabre och F-4 Starfighter för Mirage III, till F-1 Phantom II för Mirage F15, och till Tornado, F-18 och F-2000 för 16, även om de två sistnämnda led av ankomsten av F-XNUMX American Falcon, exakt designad som en lätt och ekonomisk fighter som de franska fighters, och inte i den traditionella anglosaxiska trenden.

Med Rafale tog Dassault Aviation en betydande risk genom att inte rikta in sig på sitt favoritfält, högpresterande enmotoriga jaktplan, utan ett mångsidigt tvåmotorigt jaktplan, ett fält där amerikanerna och britterna hade etablerat sig i väst i flera årtionden, med F-4 Phantom och sedan F-14, F-15, Tornado och F-18, och när de utvecklade nya modeller av denna typ med Typhoon från Eurofighter-konsortiet, F-22 från Lockheed- Martin och Boeings F/A-18 E/F Super Hornet. Efter nästan två decennier av magra kor präglade av rungande exportmisslyckanden mot F-16 (Marocko), F-35 (Nederländerna, Danmark) och till och med svenska Gripen (Brasilien), lyckades Rafale äntligen övertyga sina tre första exportkunder 2015, Egypten för 24 flygplan, Qatar för 24 flygplan (+12 optioner utnyttjade under 2017) och Indien med 36 flygplan. Men den verkliga invigningen för Rafale kom 2021, då Grekland (18+ 6 enheter), Kroatien (12 flygplan), Egypten (30 flygplan) et Förenade Arabemiraten (80 flygplan) meddelade sina order, följde 2022 av Indonesien (42 flygplan), vilket gör det franska jaktplanet till sin generations största exportframgång, som vida överträffar Typhoon, Super Hornet, Eagle II och Su-35, och förvandlar det som länge uppfattades även i Frankrike som ett kostsamt misslyckande, till en verklig internationell framgång.

Mirage III skapade bilden och framgången för den franska försvarsflygindustrin i flera decennier

Andra länder förhandlar med Dassault Aviation om nya beställningar, även om den franska tillverkaren har lärt sig av dessa misslyckanden och förblir särskilt diskret i ämnet. Vari, Rafale anses vara mycket välplacerad i tävlingen som motsätter sig den mot Super Hornet att utrusta indiska hangarfartyg, särskilt eftersom framtiden för det andra nu är beseglat med annulleringen av den tyska ordern och den amerikanska flottans vägran att beställa nya flygplan 2023, medan en ny order från det indiska flygvapnet diskuteras, och att Rafale också anses vara en mycket seriös utmanare för MMRCA 2-superkontraktet som involverar 114 flygplan. Grekland som Egypten har också antytt att en ny Rafale-ordning kan inträffa i framtiden, särskilt eftersom den aviserade prestandan för Rafale F4 och förväntningarna på kapaciteten hos F5-standarden är av intresse för dessa länder i synnerhet. Qatar måste också medla om det återstående alternativet för 24 flygplan, medan Irak också verkar intresserad av det franska flygplanet som en del av moderniseringen av dess flygvapen. Den franska fightern erbjuds äntligen till andra länder på ett mer eller mindre understödt sätt, medan den mycket välinformerade Michel Cabirol i en artikel publicerad idag föreslår att Serbien skulle också vara intresserade av att Rafale ersätter sitt sovjetiska flygplan med 12 franska plan.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Flash-artiklar är tillgängliga i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna om analyser, nyheter och sammanfattning. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Köp av prenumerationer är endast tillgängligt från webbplatsen – avsnittet Prenumerationer och verktyg


Om du vill veta mer

Meta-försvar

GRATIS
SIKT