Turkiet är återigen intresserad av det fransk-italienska SAMP/T luftvärns- och antimissilsystemet

Relationerna mellan Europa, och i synnerhet Frankrike, och Turkiet har varit tumultartade de senaste åren, minst sagt. Mellan den turkiska interventionen i norra Syrien mot de kurdiska allierade i Frankrike och USA, det militära stödet från Ankara till Tripoliregimen i Libyen, och spänningarna i östra Medelhavet, i Egeiska havet och runt Cypern, friktion mellan Ankara och Paris saknades inte, och relationerna mellan de två länderna, som mellan de två statscheferna, hade blivit mycket svåra. Samtidigt hade det turkiska beslutet att förvärva det ryska långdistansluftvärnssystemet S-400, som bröt mot Natos strategi och interoperabilitet, framkallat Washingtons ilska, vilket ledde till uteslutningen av Turkiets F-35-program och till och med stränga sanktioner. om USA:s vapenexport till Ankara. Till och med Turkiets begäran om moderniseringssatser och nya flygplan för att uppgradera sin F-16-flotta nekades av den amerikanska kongressen eftersom europeiska sanktioner stoppade flera viktiga försvarsindustriprogram, som Altai-stridsvagnen.

Men om president Erdogans inställning till sin ryske motsvarighet Vladimir Putin ofta har varit tvetydig, har Ankaras stöd till Ukraina och dess försvarsinsats mycket troligt varit det mest frivilliga av de västerländska lägren, till den grad att det i gengäld skapat spänningar, dämpade men känsliga, med Moskva. Sedan konfliktens början har detta stöd vuxit ännu mer, med leveransen av TB2 Bayraktar-drönare som har blivit ikonen för motståndet i Ukraina, och till och med gått så långt som att stänga sundet för den ryska flottan, vilket förhindrar överföringen av fartyg från eller till Svarta havet. Dessutom har turkiskt engagemang i Natos defensiva ställning varit obefläckat sedan den 24 februari, medan president Erdogan har spelat medlarkortet så mycket som möjligt i ett försök att hitta en väg ut ur detta krig. Är detta en förändring av hållning från den turkiske presidentens sida, eller ett uttryck för en mer komplex uppfattning än vad det verkar om Turkiets ställning inom alliansen och västblocket på denna teater? Det är fortfarande svårt att avgöra, men det är obestridligt att det ansikte som Ankara presenterat sedan konfliktens början kan få västerlänningar att revidera sina bedömningar.

Turkiskttillverkade TB2 Bayraktar lätta MAN-drönare uppnår betydande framgångar i Ukraina mot ryska styrkor, vilket gör drönaren till en av symbolerna för ukrainskt motstånd

Det första spektakulära tillkännagivandet på detta område ägde rum förra veckan, när Turkiet, Grekland och Frankrike, de tre länderna i spänning för bara några månader sedan, tillkännagav ett gemensamt initiativ som syftade till att försöka evakuera civilbefolkningen från martyrstaden Mariupol i landet. Donbass. Om initiativet uppenbarligen har misslyckats, markerade det ändå en radikal förändring av hållningen av Paris, Aten och Ankara, till den grad att man övervägde gemensamma åtgärder på den internationella scenen i en krissituation. Följaktligen gjorde president Erdogans uttalanden till pressen i slutet av förra veckan omett eventuellt återupptagande av förhandlingarna med Rom och Paris om ett eventuellt förvärv av SAMP/T luftvärns- och antimissilsystem, måste övervägas med största uppmärksamhet, särskilt eftersom de italienska myndigheterna har bekräftat att samtalen om denna fråga återupptas. Enligt RT Erdogan har kontakter redan tagits med Italien och Frankrike i denna fråga, och kan gå framåt när det franska presidentvalet är över, medveten om att inget tillkännagivande i detta ämne kan göras innan nästa franske president inte väljs.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT