Italien kommer att öka sin försvarsbudget med 12 miljarder euro till 2028

Europa är ett paradoxland. Medan europeiska ledare under de senaste 10 åren ignorerat uppkomsten av de ryska arméerna och uppbyggnaden av en militärmakt vid portarna till Europa baserad på den mäktiga kinesiska allierade och kapabel, som vi trodde för några veckor sedan, att vinna övertaget över de NATO-styrkor som finns i Europa, utbrottet av invasionen av Ukraina av de ryska arméerna och de senares uppenbara dåliga prestationer mot en motståndare som antas vara mycket lägre, genererade en våg av tillkännagivanden till förmån för försvarsinsatsen inom hela Europeiska unionen. Efter presentationen av den spektakulära tyska försvarsinsatsen baserat på ett initialt anslag på 100 miljarder euro och ökningen av försvarsbudgeten till 75 miljarder euro, det vill säga mer än 2 % av BNP, och liknande meddelanden från de baltiska länderna, Östeuropa, Norden och även Benelux, är det nu tur till Italien kommer att förbinda sig till en ambitiös plan för att öka sina försvarsinsatser och nå 2028 % av BNP till 2.

Om Rom kommer att nå det mål som Nato satte upp 2014 tre år efter schemat, eftersom det åtagande som gjordes då syftade till en försvarsinsats större än eller lika med 3 % för alla medlemmar i alliansen 2, är detta inte mindre än en radikal förändring av hållning för Italien, som idag bara spenderar 2025 miljarder euro på sina arméer varje år, dvs 26 % av sin BNP, och som landet hade varnat för att man bara skulle sikta på en försvarsinsats på 1,4 % av sin BNP till 2025 för några månader sedan. Det är sant att landet stod inför motstånd från det 1,5-stjärniga partiet, en medlem av regeringskoalitionen, för att öka försvarsutgifterna, med hotet för Mario Draghi att se samma koalition splittras och riskera en ny episod av politisk instabilitet. Men sedan den 5 februari har en djupgående förändring ägt rum i den italienska opinionen, fram till nyligen mycket tillåtande gentemot språkinslag som kommer från Kreml, och nu är 24 % av italienarna för en ökning av försvarsutgifterna, vilket frigör regeringsåtgärder även inom ramen för denna nuvarande koalition.

Italien har beställt 60 F-35A och B för att utrusta sina flyg- och sjöstyrkor.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT