Joe Biden avsäger sig "No first use"-doktrinen för amerikanska kärnvapen

Om doktrinen om användning av kärnvapen i demokratier är ett högst politiskt ämne, är det tydligt att dessa har förändrats lite under femtio år, vare sig i Frankrike, i Storbritannien som i USA. Under den senaste amerikanska presidentkampanjen lovade kandidaten Joe Biden att införliva en fast regel om användningen av dessa vapen om han blev vald, att avsäga sig dem om de inte attackerades av andra kärnvapen. Och som det var många före honom, Joe Biden har äntligen gett upp att implementera en sådan doktrin, att hålla fast vid den mycket traditionella doktrinen om användning av kärnvapen endast om USA:s eller dess allierades vitala intressen skulle vara i allvarlig fara, mycket lik den som genomfördes av Frankrike och Storbritannien, men också, åtminstone från strategiska vapen, av Ryssland.

Joe Bidens vändning var inte bara förutsägbar utan förväntades av både Pentagon och USA och allierade strategiska ekosystem. Att lova att inte "första" använda kärnvapen utgör faktiskt en avsevärd begreppsmässig försvagning av avskräckningshållningen, vilket öppnar vägen för många potentiella kringgåendestrategier. Dessutom utgör det en betydande riskökning för några av de mest hotade allierade länderna, såsom länderna i Östeuropa som är medlemmar i Nato, men även Sydkorea och Japan, för vilka USA:s strategiska skydd utgör skyddspelaren. territoriell suveränitet och avskräckande ställning mot Moskva, Peking eller Pyongyang. I ett sådant fall skulle Washington verkligen avstå från att använda kärnvapen mot en motståndare, även om denne hade invaderat territoriet för en allierad till USA, förutsatt att den senare inte använde kärnvapen.

Tomahawk-missiler utrustar Arleigh Burke jagare. Att de potentiellt var beväpnade med en kärnladdning skulle ha inneburit betydande problem när det gäller dessa fartygs tillträde till vissa allierade hamnar.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT