Tyskland är intresserade av det israeliska Arrow 3 antiballistiska systemet och är (fortfarande) omedvetet om de befintliga franska lösningarna

Medan Paris och Berlin fortsätter att förkunna högt och tydligt sin gemensamma önskan att samarbeta inom försvarsteknikområdet, visar många skiljedomsförfaranden som genomförts av de tyska myndigheterna, före och efter regeringsskiftet i december, en situation som är mycket mer komplex, och en permanent rivalitet mellan de två största ekonomierna i euroområdet, särskilt när det gäller försvarsmateriel. Från EuroSpike till P8 Poseidon, från F-35 till ESSM, från Apache till Arrow 3, de tyska arméernas tidigare, nuvarande och framtida val när det gäller utrustning verkar systematiskt utesluta alternativ från Frankrike, och mer generellt från sina europeiska partner, till förmån för amerikansk eller israelisk utrustning med likvärdig prestanda och pris i bästa fall. Så mycket att vi nu, och mycket objektivt, kan ifrågasätta relevansen för Frankrike av att fortsätta denna ansträngning att föra de två länderna och deras försvarsindustri närmare varandra genom gemensamma projekt.

un artikel publicerad den 27 mars av den tyska sajten Bild.de, indikerar att Berlin skulle ha närmat sig Jerusalem i syfte att skaffa Arrow 3 antiballistiska missilsystem som utvecklats gemensamt av IAI och Boeing till förmån för den hebreiska staten för att fullborda luftvärns- och antimissilförsvaret. skiktet av landet som vidare består av mellandistansen David Sling och den korta räckvidden Iron Dome. För Berlin handlar det om att reagera på relativt kort sikt på det hot som återigen utgörs av ryska ballistiska missiler på dess östra fasad och som kommer från Kaliningrad, särskilt kortdistans ballistiska missiler som Iskander-M och Tochka-U används ofta i Ukraina. Andra ekon rapporterar diskussioner mellan Berlin och Washington om ett annat antiballistiskt system, den berömda THAAD implementerad av den amerikanska armén. Å andra sidan tycks Berlin inte vid något tillfälle ha övervägt möjligheten att komma närmare sina två viktigaste europeiska och angränsande handelspartner, Frankrike och Italien, om ett annat antiballistiskt system designat av dessa två länder, Aster Block 1 NT , som ändå erbjuder avlyssningskapacitet jämförbar med israeliska och amerikanska system, samtidigt som den integreras i en global luftvärnsarkitektur som kan avlyssna andra hot såsom stridsflygplan, helikoptrar och kryssningsmissiler med hjälp av Aster 15 och Aster 30 missiler.

Frankrike och Italien har utvecklat en version avsedd för avlyssning av kort- och medeldistans ballistiska missiler, Aster Block 1 NT, och arbetar med designen av Aster Block 2 designad för att fånga upp de modernaste missilerna, inklusive hypersoniska vapen.

Med vetskapen om att Tyskland också har förbundit sig att modernisera sin luftvärnskapacitet på medellång och lång räckvidd, skulle den europeiska Astern perfekt tillgodose Bundeswehrs behov, särskilt eftersom systemet också har visat sin mycket höga effektivitet, både på land och till sjöss. Det finns dock inget som tyder på att hypotesen ens övervägdes av Berlin, eftersom det ofta har varit fallet de senaste åren. Den tyska marinen förespråkade alltså valet av USA-tillverkade luftvärnsmissiler, i det här fallet ESSM, för att utrusta sina nya fregatter, även om den europeiska MBDA, i Frankrike som i Storbritannien, erbjöd minst lika effektiva lösningar, som t.ex. som PAAMS baserad på Aster, Sea Viper baserad på CAAM eller Mica VL NG. Tidigare hade Berlin också vänt ryggen åt sin traditionella franska partner inom pansarvärnsmissiler genom att gynna ett partnerskap med israelen Rafael och dess SPIKE-missiler framför MBDA:s MMP- och MAST-F-missiler.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT