Försvarsbasen, svaret på franska begränsningar när det gäller försvarsutgifter

I november 2018, följande en artikel av Michel Cabirol för den ekonomiska sajten La Tribune hade Socle Défense-projektet en kort stund väckt en del media och politisk uppmärksamhet, till den grad att det var föremål för ett ämne under 20h av France 2. Medan den strategiska översynen och den militära programmeringslagen var under förberedelse, detta projekt föreslog att förlita sig på en ny finansieringsarkitektur med besparingar och en modell för leasing av försvarsutrustning, vilket gör det möjligt att öka försvarsinvesteringarna utöver 2,65 % av BNP, tröskeln definierad av försvarsbasen för att göra det möjligt för Frankrike att från 2022 möta de hot som representerar genom de ryska och kinesiska arméernas maktökning och därmed spela en avgörande roll i framtida militära kriser, både i Europa och i Stilla havet. Projektets stora originalitet, användningen av en leasingmodell, samtidigt som man förlitade sig på grunderna för vad som senare kommer att bli den ekonomiska doktrinen Försvar med positiv värdering, gjorde det möjligt att öka försvarsutgifterna, särskilt när det gäller utrustning, utan att öka skatte- och socialt tryck och utan att fördjupa landets statsskuld, och därmed svara på de huvudsakliga invändningar som framförts mot en mer massiv satsning på det nationella försvaret.

De senaste nyheterna, uppenbarligen i Ukraina, men även i Stilla havet, har visat att de säkerhetsanalyser som låg till grund för försvarsbasen hade varit relevanta, och tillkännagivandena i hela Europa om en snabb ökning av försvarsbudgetar för att begränsa hotet ryska tenderar också att för att validera det då föreslagna svaret. I Frankrike har dock tillkännagivandena hittills varit något försiktiga på detta område, och inte bara på grund av det speciella sammanhang som är kopplat till presidentvalskampanjen. Trots en beprövad ansträngning under de senaste 5 åren som har fört arméernas budget tillbaka till en nivå av balans som gör det möjligt för dem att gradvis moderniseras och sätta stopp för den blödning i kapacitet som påverkade, den franska militära och industriella kapaciteten kvarstår faktiskt. underdimensionerade för att svara på den nuvarande och framtida hotnivån, samtidigt som landets budgetmässiga spelrum har urholkats särskilt av effekterna av Covid-krisen och ökningen av landets statsskuld. I detta sammanhang, även om många aspekter har utvecklats sedan 2017, kan de paradigm som presenteras av försvarsbasen utgöra ett relevant alternativ för att svara på de säkerhetsutmaningar som landet står inför idag utan att skada landets budgetmässiga och ekonomiska balanser.

Behoven accentuerade av kriget i Ukraina

På drygt 4 veckors strid, kriget i Ukraina krossade många av de konceptuella pelarna på vilka de franska, och mer allmänt europeiska, arméerna är uppbyggda. Faktum är att en armé bestående av 70 % värnpliktiga och reservister, i en situation av relativ teknisk svaghet, men med en numerisk fördel och utmärkt moral, lyckades stoppa den mäktiga ryska armén och dess 120 professionella bataljoner, detta trots eldkraft och en obestridlig teknisk fördel . För många högre officerare och generaler i väst var det omöjligt att Ukraina inte kunde stå emot i mer än några dagar, och än idag på tv-apparater och i intervjuer i den skrivna pressen vägrar många att tro att den ryska offensiven kan sluta brist. Faktum är att alla paradigm som den franska militärmakten utformades efter har undergrävts av krigets gång, oavsett om det är gränserna för luftmakten, den förmodade fördelen som tekniken representerar på slagfältet, eller massornas roll, inklusive mot professionella och erfarna krafter.

De ryska arméerna led mycket stora förluster mot de ukrainska försvararna trots deras tekniska fördelar och en överlägsen professionalisering av sin personal.

Det kommer därför med stor sannolikhet att vara väsentligt för de franska arméerna att ompröva sitt format, både vad gäller personal och utrustning, särskilt eftersom de ryska arméerna har dokumenterat förluster på en och en halv gånger så många stridsvagnar och infanteristridsfordon som är tillgängliga för fransmännen. Armén totalt på bara 4 veckors strid, och cirka 50 % av personalen som utgör den operativa landstyrkan. Även den franska avskräckningskomponenten har satts under extraordinärt tryck, med 3 av de 4 kärnkraftsdrivna ballistiska missilubåtarna till havs samtidigt, en position som den franska flottan inte kan upprätthålla över tid, lika lite som den kommer att kunna behålla sitt enda flygplan transportör i västra Medelhavet längre än några veckor, i bästa fall några månader. Budgetplanering enligt definitionen idag och fram till 2025 kommer dock inte på något sätt att göra det möjligt att möta dessa behov, även om man tar hänsyn till den planerade ökningen av den franska försvarsbudgeten på 3 miljarder euro per år under de kommande två åren.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Flash-artiklar är tillgängliga i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna om analyser, nyheter och sammanfattning. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Köp av prenumerationer är endast tillgängligt från webbplatsen – avsnittet Prenumerationer och verktyg


Om du vill veta mer

Meta-försvar

GRATIS
SIKT