En amerikansk-italiensk motor för Eurodrone, ett industriellt och tekniskt kätteri

I flera månader hade Medium Altitude Long Endurance, eller MALE, europeiska drönarprogrammet som samlade Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien, legat på is, i väntan på budgetmässigt grönt ljus från Madrid, och det slutliga valet av dess framdrivningslösning. Även om Spanien bekräftade sitt ekonomiska deltagande för några veckor sedan, det val som Airbus DS annonserade om Catalyst-motorn, tillverkad i Italien av Avio Aero men designad i USA av General Electric, till nackdel för Ardiden 3TP-motorn från franska Safran, skapade en djup rörelse av missnöje inom den franska försvarsindustrin.

Catalyst turboprop, med en effekt på 850 till 1.600 300 hk och en massa på mindre än 6 kg, spelar i kategorin den berömda PT-3 från amerikanska Pratt&Whitney, som har etablerat sig i detta segment i cirka trettio år. samtidigt som den erbjuder avancerad prestanda och kapacitet knuten till dess moderna design. För Airbus DS var det faktum att Catalyst håller på att certifieras i slutet av året, och att den redan har valts för att utrusta den enmotoriga Beechcraft Denali, ett nyckelargument när det gäller riskhantering, medan Safran's Ardiden 100TP, trots sin helt europeiska härkomst, inte kan skryta med ett sådant framsteg. Dessutom, enligt italienska Avio Aero, skulle katalysatorn vara XNUMX % ITAR-fri, vilket innebär att alla dess komponenter inte omfattas av International Traffic in Arms Regulations, eller ITAR, vilket potentiellt tillåter USA att motsätta sig, till exempel ett exportkontrakt. Trots argumenten från Airbus DS och Avio Aero är detta val mycket tveksamt, och detta går långt utöver den nationella preferens som man kan anta för en nyhetssajt med franskt ursprung.

GE:s Catalyst har varit

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT