Ukrainska styrkor sänkte ett ryskt attackfartyg i hamnen i Berdyansk

Under de senaste dagarna har de ukrainska väpnade styrkorna haft viss framgång genom att pressa tillbaka de ryska arméerna mer än 30 km från Kiev öster om staden i slutet av Bovary, medan de ukrainska styrkorna har påbörjat en manöver för att försöka omringa, eller skar åtminstone av de ryska styrkornas försörjningsledningar väster om staden. Även andra ukrainska motoffensiver i norra delen av landet, men även i söder runt staden Mykolajev, fick vissa resultat, utan att dock vara avgörande. Men idag har Ukraina lyckats med en attack som genom sin fräckhet men också sin symboliska dimension och sina operativa konsekvenser kommer att prägla detta krig på djupet. Klockan 7 i morse träffade faktiskt en ukrainsk Tochka-U ballistisk missil hamnen i Berdyansk och sänkte ett av den ryska flottans största fartyg placerat i Svarta havet, det nästan 45 5000 starka attackfartyget Orsk ton av Alligator-klassen , och skada två andra tanktransporter på 4.000 XNUMX ton av Ropoucha-klassen, vilket tvingade de två överlevande fartygen att lämna hamnen.

Med undantag för Moskva-kryssare av Slava-klass, de två Landing Ship Tank, eller Saratov klass tank landning ship, även kallat Project 1171 Alligator, är de två mest imponerande byggnaderna i denna flotta, och om de togs i bruk i slutet av sextiotalet, fortsätter de att representera viktiga verktyg för ryska sjömakten i regionen, särskilt genom att säkerställa viktiga logistiska stöduppdrag. Det är just därför som Orsk, liksom LST:erna Caesar Kunikov och Novocherkassk, hade nått hamnen i Berdyansk i Azovhavet som nyligen fångats av ryska styrkor på väg till Mariupol, de ryska myndigheterna hade till och med tagit sig friheten att publicera bilder på sociala nätverk för att visa ankomsten av dessa fartyg, och lossningsoperationerna, utan att föreställa sig att de ukrainska styrkorna skulle kunna rikta in dem med en ballistisk missil.

LST Caesar Kunikov skadades av den ukrainska strejken, men lyckades återförenas och lämnade hamnen i Berdyansk med sitt systerfartyg Novocherkassk

Det är sant att ukrainarna förmodligen, med denna strejk, gynnats av en exceptionell anpassning av planeterna. Den ballistiska missilen Toshka-U som skulle ha använts har faktiskt en räckvidd på 180 km, medan landremsan som kontrolleras av ryska styrkor i södra delen av landet längs Azovhavets kust redan sträcker sig över flera tiotals kilometer, och att området mellan de ryska styrkorna som ledde offensiven ända till Zaporizjia i väster, och området som kontrolleras av arméerna i Donetsk i öster, är tron ​​relativt smalt och, skulle man ha trott, särskilt bevakad av den ryska luften. Inte bara lyckades de ukrainska styrkorna placera sin Erector Launcher Carrier eller TEL för Tochka-U-missilen inom räckhåll för Berdyansk oupptäckt, utan själva missilen hade en anmärkningsvärd noggrannhet i att framgångsrikt sänka Orsk och skada Caesar Kunikov och Novocherkassk i ett enda anfall. , att veta att missilen bara bär en stridsspets på 120 kg, och att dess noggrannhet bara är 90 meter.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter - från €1 den första månaden

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna om analyser, nyheter och sammanfattning. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Alla prenumerationer är icke bindande.


Om du vill veta mer

En tänkte att "ukrainska styrkor sänkte ett ryskt attackfartyg i hamnen i Berdyansk"

Kommentarer är stängda.

Meta-försvar

GRATIS
SIKT