Kan Tyskland bli pelaren i det europeiska försvaret i vardande?

Den ryska aggressionen mot Ukraina har krossat många säkerheter i Europa angående säkerhetsverkligheten på den gamla kontinenten. Det land som idag drabbas hårdast av dessa förändringar är inget annat än det som tillkännagav den 27 februari, knappt fyra dagar efter starten av den ryska offensiven, den mest radikala förändringen i sin egen politik, att överge 4 år av mjuk makt och OstPolitik för spektakulära åtgärder för att modernisera och stärka sina väpnade styrkor, med ett omedelbart anslag på 30 miljarder euro och en årlig budget som kommer att ökas utöver de 100 % av BNP som Nato krävt sedan 2, jämfört med 2014 % idag. Om Berlin fortfarande ekonomiskt sett är mycket beroende av Moskva, i synnerhet när det gäller dess energiförsörjning, kommer denna radikala förändring i termer av försvarsinsatser djupt rubba den geopolitiska kartan i Europa, och placera Berlin i toppen av försvarspyramiden i Europa när det gäller investeringar. . Men kommer Tyskland att bli pelaren i det nya europeiska försvar som håller på att ta form, som det redan är för ekonomin?

Det måste sägas att försvarsmässigt kommer Tyskland långt. Även om dess årliga utgifter på detta område är lika med och till och med överstiger Frankrikes, har de tyska arméerna i nästan 30 år lidit av en försvarspolitik som gränsar till demagogi, vilket avsevärt urholkar dess operativa kapacitet. Sålunda, trots ett flygvapen på mer än 200 Typhoon- och Tornado-stridsplan, kämpar Luftwaffe för att sätta in mer än en hel stridsfärdig skvadron inom mindre än 1 månad. Detsamma gäller för dess stridsflotta, som till och med spelade in för 4 år sedan noll tillgänglighet av dess 6 Typ 212-ubåtar, och endast en tredjedel av dess mekaniserade styrkor, med en effektiv tillgänglighet som knappt är lika med den för en bataljon för en flotta av leopard 2-stridsvagnar på 359 exemplar. Faktum är att den första dagen av kriget i Ukraina, stabschefen för Bundeswehr, denGenerallöjtnant Alfons Mais gjorde ett tydligt uttalande "Bundeswehr, som jag har äran att befalla, kvarstår idag med nästan tomma händer, och mycket begränsade svar på behoven hos (atlantiska) alliansen”.

i juni 2018 var mindre än en tredjedel av de tyska arméernas huvudutrustning faktiskt i drift, och dess 6 ubåtar av typ 212 var otillgängliga.

Under de 30 år som gått sedan Berlinmurens fall och de två Tysklands återförening har de tyska arméerna blivit en formidabel struktur för att spendera offentliga medel ineffektivt, till stor del på grund av en politisk klass och den allmänna opinionen som är bortkopplade från sina egna försvarsbehov. Vari, den tyska flottans nya fregatter är så svagt beväpnade att de franska fartygen tjänar som flytande arsenaler i jämförelse (sarkasm!), Berlin uppskattade fram till för några månader sedan att deras funktion kommer att vara begränsad till lågintensiva uppdrag, särskilt i Medelhavet och längs de afrikanska kusterna. På samma sätt visade det sig under den europeiska interventionen över Syrien som att den tyska Tornado inte längre var kapabel att genomföra nattoperationer på grund av felaktig cockpitbelysning. På den politiskt-offentliga scenen var frågan om manliga drönare borde vara beväpnade eller inte, och till och med om Berlin kunde delta i ett europeiskt program med potentiellt beväpnade drönare, ett av de stora ämnena i den senaste valkampanjen. Slutligen, på grund av sitt ringa format och sina svårigheter att rekrytera, har Bundeswehr blivit den västliga armén som spenderar mest varje år per soldat, delvis på grund av överdriven användning av privata entreprenörer på alla nivåer. Faktum är att de tyska arméerna i dag står inför enorma utmaningar när det gäller tillgänglighet och föråldrad utrustning, men också när det gäller format, och framför allt av den strukturella modellen, för att hoppas kunna återställa sin militära kapacitet. med landets ekonomiska rang i Europa och i världen.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT