Med 3 SSBN till sjöss är den franska avskräckningshållningen den högsta sedan 1983

Det finns omisskännliga tecken på den nivå av spänning som finns mellan väst och Ryssland, mot bakgrund av rysk aggression i Ukraina. Sålunda, knappt några dagar efter lanseringen av vad som framställs av Moskva som en "särskild militär operation", och som uppenbarligen håller på att förvandlas till en mardröm för de ryska arméerna, hade Kreml meddelat att sina styrkor har ökat beredskapen för avskräckning. Om de västerländska kärnvapenmakterna vid den tidpunkten inte offentligt tagit upp hotet för att inte förvärra situationen, drog de ändå sina egna slutsatser. Så det lär vi oss idag Frankrike har placerat ut 3 av sina 4 kärnkraftsdrivna ballistiska missilubåtar till havets, de viktigaste fartygen för fransk avskräckning, vart och ett med 16 M51 interkontinentala missiler som kan bära 6 till 10 100 Kt kärnstridsspetsar, en avskräckningsnivå som aldrig nåtts sedan euromissilkrisen 1983, ofta betraktad som en av de två kalla krigets kulmen med Kubakrisen 1962.

I fredstid utplacerar den franska flottan permanent ett enda SSBN till sjöss för att garantera Frankrikes säkerhet. Ett andra fartyg av samma typ hålls i beredskap och ska kunna avgå inom 24 timmar vid en kris. Det tredje fartyget garanterar en 30-dagars beredskap, och dess besättning är under träning. Slutligen genomgår den sista byggnaden planerat underhåll. Vid sidan av SSBN för Strategic Oceanic Force, eller FOST, tillhandahåller två flyg- och rymdstyrkaskvadroner, 1/4 Gascogne och 2/4 Lafayette utrustade med Rafale B speciellt anpassad för kärnvapenuppdraget, luftkomponenten av avskräckning, med förmåga att träffa ett mål flera tusen kilometer bort med sina ASMPA överljudsmissiler. Slutligen har det franska sjöflyget också kapacitet att implementera samma missil från vissa Rafale M ombord på hangarfartyget Charles de Gaulle. Idag är uppenbarligen alla dessa franska avskräckningsförmåga i beredskap, även om vi inte vet om ASMPA-missiler faktiskt fanns ombord på Charles de Gaulle idag på ett uppdrag i Medelhavet.

Varje fransk SSBN av Triomphant-klassen bär 16 SLBM M51-missiler med en räckvidd på 10.000 6 km som kan bära 10 till 100 autonoma atmosfäriska återinträdesfordon som bär en XNUMX Kt kärnladdning.

Detta avslöjande kommer då den ryska militära interventionen i Ukraina fortsätter att möta mycket starkt motstånd från ukrainska försvarare och att det på flera kontaktlinjer till och med verkar som att initiativet har bytt sida. Således har den ukrainska väpnade styrkan lyckats, de senaste dagarna, genomföra några lysande aktioner, som t.ex. förstörelsen av mer än ett dussin helikoptrar från det ryska flygvapnet vid Khersons flygbas, eller frigivningen av borgmästaren i Melitopol ur händerna på ryska styrkor. Framför allt fortsätter de ryska förlusterna att ackumuleras utöver vad den utplacerade militärstyrkan inte kan stödja. Enligt USA:s underrättelsetjänst är det alltså nu mer än 7000 24 ryska soldater som har mist livet sedan den 25.000 februari i Ukraina, det vill säga totalt förluster som kan uppskattas till mer än 1.000 XNUMX man med hänsyn till de sårade, fångarna (Ukraina) tillkännager mer än XNUMX XNUMX krigsfångar), och deserteringar.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT