Kan Ryssland fortfarande tvinga på sig själv militärt i Ukraina?

"Den speciella militära operationen i Ukraina fortskrider enligt plan". Så här presenterade general Igor Konashenkov, talesman för det ryska försvarsministeriet, sin dagliga briefing i går, torsdagen den 10 mars, efter 15 dagars krig. Många uppgifter motsäger dock radikalt detta uttalande, och det verkar tvärtom som om denna militära operation, som bara skulle vara en formalitet för den supermäktiga ryska armén, håller på att förvandlas till ett verkligt träsk för Vladimir Putin. Inför fruktansvärda förluster i människor och materiellt, en svår utveckling, utsträckta linjer, ett mycket effektivare och mer beslutsamt ukrainskt motstånd än planerat, samt ett svar och en västerländsk mobilisering som förvånade européerna själva, tvingas Kreml nu anlita dess sista reserver men också på tjetjenska och syriska hjälporganisationer för att försöka vinna ett mer och mer avlägset militärt beslut och för att åter mobilisera dess kraftfulla propaganda för att utgöra hotet om användningen av massförstörelsestrejker. Kan Ryssland under dessa förhållanden fortfarande hoppas på att påtvinga sig militärt i Ukraina?

Siffrorna som lagts fram om de ryska förlusterna fluktuerar enligt källorna, ukrainarna tillkännager mer än 12.000 XNUMX döda på basis av analyserna av videor tagna av drönare, där det amerikanska försvarsdepartementet är mer försiktigt med att meddela 5.000 6.000 till XNUMX XNUMX döda i strid inom de ryska arméerna. Andra indirekta källor från europeiska underrättelsetjänster uppskattar dessa förluster till över 7000 4.000 man. Även baserat på ett lågt antagande om 20.000 10 dödade, innebär detta att nästan 15 1000 ryska soldater sattes ur spel under de första två veckorna av striden, med hänsyn till sårade, fångar och deserteringar. En sådan förlustnivå motsvarar dock XNUMX % av alla styrkor som samlats runt Ukraina före invasionen, och mer än XNUMX % förlust för stridsenheterna i Ukraina. Samtidigt har OSINT-observatörer dokumenterat förlusten av mer än XNUMX XNUMX rysk utrustning under samma period, med mer än 150 stridsvagnar och 400 bepansrade infanteristridsfordon och transport av ryska trupper som förstörts, övergivits eller tillfångatagits, återigen en utslitningsgrad på mer än 15 % jämfört med den observerade initiala utplaceringen.

Ryska styrkor har redan förlorat nästan 200 tunga stridsvagnar i denna konflikt (dokumenterad), 1/6 av de styrkor som var utplacerade runt om i landet innan offensiven

En sådan förlustnivå skulle möjligen kunna vara acceptabel för Moskva, även om den representerar en utslitning större än den som registrerades under den sovjetiska interventionen i Afghanistan i mer än ett år, om det militära beslutet var nära. Men så är det inte, tvärtom. På grund av den strategi som implementerats av den ryska generalstaben för denna offensiv, men också till dess tidtabell, är de ryska styrkorna verkligen mycket spridda på ukrainskt territorium och kan inte samla tillräckligt med styrkor för att genomföra avgörande operationer mot fixeringspunkterna som är organiserade runt många ukrainska städer. Från och med då var de ryska styrkornas framfart mycket långsammare och svårare än generalstaben hade föreställt sig, även på de huvudsakliga offensiva axlarna som i norr mot Kiev, eller i nordost runt Charkiv. Donbassfronten är också frusen, medan manövern i söder nu står inför kritisk massa och logistiska problem för att genomföra sina samtidiga offensiver mot Mariupol, Zaporizhia och mot Odessa, där varje offensiv behöver de två andras styrkor för att vara avgörande.

Detta problem med kritisk massa accentueras av de svårigheter som de ryska styrkorna stöter på med att hålla den erövrade marken, på grund av ukrainarnas hårda motstånd, inklusive, och detta är förmodligen en stor överraskning för Moskva, i områdena med hög täthet av ryska- tala. Faktum är att de ryska arméerna tvingas mobilisera styrkor för att kontrollera befolkningen i dessa områden som förmodas ha tagits till fånga, i annat fall skulle det ukrainska motståndet återigen kunna rekonstitueras vid de första tecknen på svaghet i det ryska systemet. Sålunda uttryckte invånarna i Cherson upprepade gånger sin fientlighet gentemot de närvarande ryska styrkorna, förvisso på ett fredligt sätt, men lämnade föga tvivel om situationens utveckling om de skulle lämna staden för att stödja offensiven på Odessa till exempel.

Ukrainsk demonstration i Cherson under rysk ockupation

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT