Hur det rysk-ukrainska kriget ritade om den globala geopolitiska kartan på några dagar?

Beyond ukrainarnas och deras presidents heroiska motstånd mot de ryska styrkorna, och den uppenbara förändringen av strategin i Kremls attackplan som återgick till en mer konventionell men också mycket våldsammare strategi gentemot civilbefolkningen, orsakade Vladimir Putins beslut att inleda denna offensiv mot Ukraina, i internationell skala, en geopolitisk flodvåg av oöverträffad omfattning sedan Berlinmurens fall. För om de ryska soldaterna allvarligt har underskattat motståndskapaciteten hos soldaterna men också hos de civila ukrainska, så har Kreml å sin sida djupt underskattat enigheten och svaret som västerlänningar kommer att visa, och européer i synnerhet, förvandlar denna konflikt, som från början var tänkt att pågå bara några dagar, till en uppgörelse mellan Ryssland och européer av en intensitet som är jämförbar med den i Euromissile-krisen. Från och med nu är det Vladimir Putins regim som är i européernas sikte, så beslutsam att amerikaner och kineser för tillfället förblir anmärkningsvärt diskreta.

Européernas brutala uppvaknande

Fram till början av den ryska offensiven var det väldigt få europeiska ledare som tänkt sig att en sådan massiv attack kunde äga rum. Det är sant att mellan de mycket effektiva inflytandekampanjer som genomförs av media och rysk diplomati gentemot många opinionsbildare och tankesmedjor, och det direkta eller indirekta stödet från Moskva till vissa politiska partier och några av deras ledare, många europeiska ledare och valda företrädare föredrog att titta bort från de många tecken som sedan 2012 har visat banan som följs av landets militära programmering, dess allt starkare grepp om sin egen allmänna opinion och radikaliseringen av dess diskurs på den internationella scenen. Tröstad av västerlänningarnas och i synnerhet européernas passivitet skapade Vladimir Putin vissheten om att den senare aldrig skulle komma i vägen för hans ambitioner, oavsett hans agerande, samtidigt som USA inte systematiskt kunde konfrontera Ryssland och Kina.

zapad2021 sept2021 Tyskland | Militära allianser | Försvarsanalys
För att genomföra den militära operationen i Ukraina har Kreml genomfört en moderniserings- och investeringsplan för sina väpnade styrkor, som inleddes 2012, med syfte att skapa den största moderna militärstyrkan i Europa.

Från början på den ryska attacken mot Ukraina, och överraskningen som skapades av en global offensiv som syftade till mål som sträcker sig långt bortom enbart Donbass, blev en majoritet av europeiska ledare, och mer allmänt av nationella och europeiska valda representanter, plötsligt medvetna om deras felbedömning, vilket ledde till en dynamik av en växande beslutsamhet på den gamla kontinenten som går långt utanför unionens eller till och med Natos gränser. På bara några dagar förvandlade sig Europa sedan till en politisk makt som lyckades lägga undan alla de spänningar som stod emot dem för några dagar sedan, och som nu verkar ganska obetydliga inför lidandet i Ukraina och de risker för brand som Kremls ställningar innebär. Således lyckades européerna på mindre än en vecka genomföra en plan för ekonomiska sanktioner av stor beslutsamhet som redan hade haft allvarliga återverkningar på den ryska ekonomin, engagera sig i aktivt stöd till Ukraina och till och med uppfylla president Zelenskijs förväntningar på sitt land att gå med i unionen, nära ett värsta scenario för Kreml.

Massivt stöd för Ukraina och snabb europeisk upprustning

Utöver dessa mycket mer än symboliska politiska och ekonomiska ställningstaganden som genomförts av Europeiska unionen, har den senare också förvandlat sig själv, på bara några dagar, till en stor geopolitisk makt i vardande, genom att tillkännage sitt beslut att militärt stödja , vid sidan av det bistånd som tillhandahållits av de europeiska länderna själva, Ukraina i dess kamp. Om denna önskan länge hade stötts av Ursula von der Leyen, Europeiska kommissionens ordförande och Angela Merkels tidigare försvarsminister, av Charles Michel, Europeiska rådets ordförande och Belgiens före detta premiärminister, och att hon representerade det strategiska målet för Frankrikes president, stötte det på avslaget av majoriteten av de andra europeiska huvudstäderna, av rädsla för en försvagning av Nato. Men i dag är det EU, inte Nato, som leder anklagelsen mot Kreml, där Nato agerar på ett mer diskret men lika effektivt sätt för att stärka de europeiska ländernas defensiva ställning, vilket i själva verket visar att de två myndigheterna kunde inte bara samarbeta, utan att de i denna artikulation fann en komplementaritet som förstärker deras respektive och gemensamma effektivitet.

Mig29 Bulgarien Tyskland | Militära allianser | Försvarsanalys
Europeiska unionen vill till Ukraina överföra stridsflygplan som tagits från flygvapnen i Östeuropa, som använder flygplan av samma typ som de som traditionellt används av det ukrainska flygvapnet

Men det var utan tvekan Tysklands förändring i hållning som gav starten på det europeiska skiftet, genom förbundskansler Olaf Sholtz röst i ett tal inför förbundsdagen på söndagen, som tillkännagav den snabba återuppbyggnaden av tysk militär kapacitet genom en investeringsplan som inkluderar ett exceptionellt paket på 100 miljarder euro och en budget som kommer att överstiga 2 % av BNP. Plötsligt förstod européerna att de hade den ekonomiska och demografiska kapaciteten att bygga upp tillräcklig militär makt för att neutralisera de ryska väpnade styrkorna, särskilt eftersom det nu är mer än troligt att Paris och London också kommer att delta i ett liknande program, dessa tre europeiska länder har alltid balanserade sina försvarsinvesteringar sedan remilitariseringen av det federala Tyskland.

Förvandlade världsbalanser


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam.

Meta-Defense firar 5-årsjubileum!

LOGO meta defense 114 Tyskland | Militära allianser | Försvarsanalys

- 20% på ditt Classic- eller Premium-abonnemang, med kod Metanniv24, jusqu'au Endast 21 maj !

Erbjudandet gäller från 10 till 21 maj för onlineprenumeration av en ny Classic eller Premium, års- eller veckoprenumeration på Meta-Defense webbplats.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna