Första lektionerna av det rysk-ukrainska kriget

5 dagar efter starten av den ryska offensiven mot Ukraina är det nu möjligt att bättre förstå de strategier som implementerats av de olika huvudpersonerna, och att lära sig de första lärdomarna om de krigförandes operativa kapacitet, och därmed att bättre förstå och förutse möjlig utveckling i denna konflikt och spänningar i Europa.

Den ryska invasionsplanen och den ukrainska försvarsstrategin

Helt klart den strategi som används av de ryska styrkorna sedan konfliktens början svarar på en noggrant utarbetad och mångårig invasionsplan. De ryska arméerna kom mycket nära att få en total operativ överraskning genom att leda inte en utan 4 offensiver, där den ukrainska generalstaben framför allt förväntade sig en offensiv riktad mot Donbass. I själva verket, och från den första dagen av striden, nådde de ryska anfallsenheterna förorterna till Charkiv i norr och överväldigade de ukrainska försvararna i söder vänd mot Krim. Men den mest avgörande offensiven genomfördes å sin sida direkt mot Kiev från vitryskt territorium, något som ukrainarna inte aktivt hade förberett sig på. Den ryska planen baserades på en specialstyrkans operation för att inta Antonovs flygplats i Hostomel 20 km norr om Kiev, följt av ett luftburet anfall av VDV fallskärmsjägare med uppdraget att penetrera den ukrainska huvudstaden och på så sätt halshugga regeringen innan de ukrainska försvararna kunde reagera .

Vi noterar att de ukrainska och ryska kolonnerna oftast stannar på huvudvägarna och undviker att gå in i fälten som är mättade med vatten på grund av den smältande snön.

Den ryska offensiven var också baserad på den massiva användningen av konventionella ballistiska missiler och kryssningsmissiler som syftade till att förstöra, från de första timmarna av engagemanget, de ukrainska luft- och luftvärnsstyrkorna, såväl som ledningsförmågan och kommunikationen från motsatta arméer, och många strategiska ammunitions- och bränsledepåer. Den ryska planen krävde också måttlig användning av artilleri och taktisk bombningskapacitet för att inte antagonisera civila, och trodde att strategisk överraskning, inledande attacker, luftöverlägsenhet och halshuggning av civila och militära myndigheter i en bländande aktion som påstår sig vara avgörande, skulle räcka. att neutralisera ukrainarnas vilja att göra motstånd.

På den ukrainska sidan organiserades den defensiva strategin framför allt för att begränsa ett eventuellt anfall från Donbass och en stor del av de ukrainska arméernas tunga medel hade satts in förebyggande på östfronten. Men landets civila och militära myndigheter inrättade reservenheter och samlade och beväpnade territoriella försvarsenheter, i syfte att säkerställa skyddet av huvudstäderna, inklusive Charkiv och Kiev, men också för att så småningom slå till mot de lägre nivåerna och logistiska konvojer i Ryska styrkor, när den huvudsakliga stridsstyrkan passerade. Den ukrainska militären förutsåg stora förebyggande anfall och skingrade också sina lufttillgångar och luftvärnsförsvar, för att öka motståndskraften mot första anfall och upprätthålla luftrummets förmåga att bestrida rysk luftmakt.

Stora brister i den ryska offensiven

Faktum är att ryska strateger räknade med en mycket kortsiktig operation, och ett snabbt beslut om konflikten, vilket var fallet under interventionen på Krim 2014, i Donbass 2015 eller i Georgien 2008. Konsekvenser av detta, det förefaller som om de försummade många avgörande aspekter i den operativa förberedelsen av offensiven, vilket har förvandlats till stora misslyckanden under insatserna. Således visade det sig snabbt att majoriteten av de engagerade förbanden var i sin organiska form, och inte i form av en interarmerad bataljon, det vill säga en bataljon/regemente förstärkt med medel som kompletterade engagemanget såsom artilleri, luftvärn försvar, ingenjörskonst, etc. Följaktligen utförs samordningen mellan de ryska enheterna under offensiven i huvudsak på brigadnivå, medan taktiska offensiver utfördes på bataljonsnivå, vilket avsevärt försämrade deras operativa kapacitet.

offensiven mot Antonov Airfield var en nyckeloperation för den ryska militära interventionen, men den misslyckades.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT