Den rysk-ukrainska konflikten efter 36 timmars strider

Medan den ryska offensiven mot Ukraina började för lite mer än 36 timmar sedan, har informationen om de två krigförandenas operationer, men också stridernas verklighet förmedlats av OSINT-gemenskapen och av de få journalister som finns kvar på platsen, redan göra det möjligt att dra de första lärdomarna av detta krig, men också av de två arméernas operativa kapacitet.

Mer än 160 ballistiska missiler och kryssningsmissiler avfyrades på 24 timmar

Om de ryska styrkorna använde Kalibr kryssningsmissiler avfyrade från korvetter och ubåtar placerade i Svarta havet och Kaspiska havet under sin intervention i Syrien, är detta första gången som de specifikt har använt en strategi för långdistansundertryckning som är jämförbar med den som traditionellt implementerats av Förenta staterna. Således skulle de ryska styrkorna ha avfyrat inte mindre än hundra Iskander ballistiska missiler med kort räckvidd under den första stridsdagen, samt ett sextiotal kryssningsmissiler av Kalibr-typ huvudsakligen avfyrade från fartyg utplacerade i Svarta havet. . Dessa attacker gjorde det möjligt att eliminera vissa strategiska platser och att försvaga det ukrainska försvaret och dess samordning.

Ukrainska flygbaser var särskilt måltavla för dessa attacker, 11 av dem hade neutraliserats under de första timmarna av engagemanget. Landets huvudsakliga luftvärn, i synnerhet missilbatterierna S-300, eliminerades också, utan att det var möjligt att exakt avgöra om detta var resultatet av ballistiska missiler eller kryssningsmissiler, eller av luftangrepp med stöd av elektronisk krigföring. Faktum är att de ryska styrkorna på mindre än 12 timmar uppnådde luftöverlägsenhet över hela ukrainskt territorium, en avgörande fördel i jakten på operationer. Det verkar dock som att alla initiala ukrainska mål inte förstördes.

Bombardering av Kiev med ballistisk missil

Vissa videor som lagts upp idag visar alltså fortfarande ryska missiler som fångats upp av det ukrainska luftvärnsförsvaret. Ännu mer överraskande lyckades Ukraina skjuta upp en ballistisk Toshka-missil mot flygbasen Rostov, som tydligen skadade två Su-30. Det verkar som att missilen lyckats penetrera luftvärns- och missilskölden som utplacerats av ryska styrkor med 35 luftvärnsbrigader som omger Ukraina. Dessutom sköts flera ryska flygplan ner av ukrainska luftvärnsförsvar, utan att man vet om det rörde sig om bärbara missiler eller större anordningar. Det verkar också som att flera kryssningsmissiler även idag skulle ha fångats upp av det ukrainska luftvärnsförsvaret runt Kiev, vilket antar att åtminstone en del av dessa försvar överlevde de ryska attackerna.

Fronter med väldigt olika dynamik

Den övergripande dynamiken i den ryska offensiven framträder nu tydligt, efter 36 timmars strid. 4 huvudaxlar av offensiv dyker upp i själva verket, och presenterar mycket olika dynamik från varandra.

Östfronten
Inför Donbass var det den mest troliga axeln i den ryska offensiven. Om många attacker och bombardemang verkligen har registrerats är detta den front på vilken de ryska styrkorna har gjort minst framsteg. Det är inte objektivt känt om detta är resultatet av ökat motstånd från de ukrainska styrkorna, eller en minskad push från ryssarna själva. Det är sant att de ukrainska styrkorna på denna front förutsåg en massiv offensiv och var särskilt väl förankrade. Det är särskilt intressant att trots hårda strider förblir kuststaden Mariopol vid denna tidpunkt i händerna på ukrainarna, samtidigt som den utgör en strategisk position för kontrollen av Azovhavet. Viss nyligen okontrollerad information skulle tyda på att en stor amfibieoperation för närvarande skulle äga rum för att exakt omringa denna stad och försöka återta den.

flera ryska stridsvagnsfartyg sattes in innan striderna i Svarta havet började

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT