När cyberkrigföring inkräktar på biologisk krigföring

En av de mest slående lärdomarna från Covid-krisen, som har drabbat världen i mer än två år, är förmodligen inte de mänskliga samhällenas sårbarhet för uppkomsten av en ny patogen, ett ämne som har dokumenterats i många år. . Å andra sidan belyste denna kris det enorma beroendet av västerländska samhällen av sitt hälsosystem och av medborgarnas anslutning till detta system. Således var det aldrig incidensen, men epidemiologins alfa och omega, lika lite som antalet dödsfall, som var kärnan i politiska beslut i Europa och USA för att hejda effekterna av pandemin, men faktiskt beläggningsgraden för sjukhussängar, såsom mättnadsgraden för akut- och återupplivningstjänster, som var de viktigaste indikatorerna för det politiska beslutet, och de senare har dessutom gjort det möjligt att genomföra regionaliserade strategier.

För att möta de växande kostnaderna för folkhälsopolitiken i västländer, med en allt äldre befolkning och med ett växande beroende av hälso- och sjukvård, har de allra flesta av dem använt lösningar baserade på digitala tillvägagångssätt för att optimera den medicinska responsen gentemot till en viss patient för att undvika onödiga uppsägningar och öka relevansen och effektiviteten i det medicinska erbjudandet. Utöver denna aspekt, i många länder, inklusive Frankrike, var effekterna under Covid-krisen av mediekampanjer och på sociala nätverk, delvis lanserade och/eller förmedlade av media under kontroll av externa makter, i förgrunden för ett verkligt motstånd. av en del av befolkningen mot vaccinerna och de lösningar som föreslagits av regeringarna, vilket har lett till ett fortfarande dåligt utvärderat, men mer än betydande antal överdödlighet.

Flygvapnet bidrog till den gemensamma ansträngningen genom att tillhandahålla bioinneslutningsmedel med C-130Js

I båda fallen finns det en direkt koppling mellan den digitala miljön och folkhälsokapaciteten i västerländska länder, vilket leder till mycket verkliga hot mot nationernas ekonomiska aktivitet och sociala stabilitet. Det är just detta hot som 3 amerikanska forskare har slagit larm, och lyfter fram scenarier som är lika katastrofala som de är sannolika om en potentiell motståndare skulle rikta in sig på sjukvårdssystemet genom cyberåtgärder som länken mellan detta system och den allmänna opinionen. För forskare utgör hälsosystemet idag inget annat än en av de västerländska samhällenas största sårbarheter för en beslutsam motståndare med vissa medel. Dessutom, som den enorma ökningen av cyberattacker mot medicinska informationssystem under Covid-krisen har visat, som hade tredubblats i USA, ju mer det medicinska systemet är under stress, desto mer är det potentiellt utsatt för denna typ av attack. .


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT